ANKETA JAVNOG MNIJENJA

Španska desnica ima dobre šanse da pobijedi na parlamentarnim izborima

Nezavisne i regionalne stranke osvojile bi 30 mjesta na izborima i većina njih bi vjerovatnije podržala ljevičarsku koaliciju

Španski parlament. AP Photo / Manu Fernandez

S. S.

28.3.2023

Vodeća španska opoziciona Narodna stranka (PP) na putu je da pobijedi na parlamentarnim izborima u decembru, ali bi mogla postići funkcionalnu većinu samo putem potencijalno problematičnog saveza s krajnje desničarskim Voxom, sudeći prema anketi javnog mnijenja objavljenoj u ponedjeljak.

Istraživanje koje je proveo privatni anketarski zavod GAD3 stavilo je ljevičarsku vladajuću koaliciju premijera Pedra Sančeza (Sanchez) predvođenu socijalistima iza PP, a bez većine čak i u kombinaciji sa svim njenim tradicionalnim i povremenim saveznicima u parlamentu.

PSOE u zaostatku

Konzervativna PP osvojila 32,4 posto glasova, ili između 139 i 143 mjesta u donjem domu s 350 mjesta, uglavnom u skladu s onim na kojem je stajala u prethodnoj anketi GAD3 u novembru.

Socijalistička radnička partija (PSOE) zaostala je skoro pet poena i s maksimalnih 111 mandata, za razliku od ankete koju je 17. marta objavio državni Centar za sociološke studije (CIS) koja je socijaliste stavila ispred.

Njihov položaj neznatno se, ipak, poboljšao u odnosu na prethodno istraživanje GAD3, a njihov mlađi koalicioni partner, krajnja ljevica Unidas Podemos, stabilna na 8,9 posto podrške glasača, uprkos nedavnom raskolu oko rodne politike i drugih pitanja unutar alijanse.

U međuvremenu, antiimigracijski Vox, koji se protivi feminizmu i politikama koje favorizuju LGBT i druge manjinske zajednice, porastao je na 14,9 posto podrške ili 43 do 45 mjesta, još uvijek ispod njegovog izbornog rezultata iz 2019. kada je osvojio 52 mjesta.

Značaj regionalnih stranaka

Nezavisne i regionalne stranke osvojile bi 30 mjesta na izborima i većina njih bi vjerovatnije podržala ljevičarsku koaliciju nego alijansu PP-Vox, koju su te stranke testirale samo u nekolicini regija s mješovitim rezultatima.

Čelnik PP Alberto Njunjez Feiho izjavio je da se radije ne bi udružio sa Voxom u parlamentu, ali možda nema drugu opciju.

U maju će Španija održati općinske i regionalne izbore koji će pomoći da se procijeni podrška glavnim političkim strankama na općim izborima koji će se održati u decembru, prenosi Reuters.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.