HISTORIJSKI GOVOR

Kralj Charles u Bundestagu pozvao na jaču saradnju Ujedinjenog Kraljevstva i Njemačke

Kralj Charles, koji boravi u trodnevnoj državnoj posjeti Njemačkoj, postao je prvi britanski monarh koji se obratio njemačkom parlamentu

Britanski kralj Charles III pozvao je na jaču saradnju između Ujedinjenog Kraljevstva i Njemačke. Anadoilja

E. T.

30.3.2023

Britanski kralj Charles III pozvao je na jaču saradnju između Ujedinjenog Kraljevstva i Njemačke u istorijskom govoru u Bundestagu (njemački parlament) u četvrtak, javlja Anadolija.

"Meni i mojoj supruzi mnogo znači što smo pozvani u Njemačku u moju prvu prekomorsku posjetu kao kralja", rekao je Charles obraćajući se na njemačkom jeziku te naglasio:

"Posebno sam zadovoljan što sam danas u mogućnosti da govorim ovdje kako bih ponovo potvrdio opredijeljenost za prijateljstvo između naših zemalja."

Kralj Charles, koji boravi u trodnevnoj državnoj posjeti Njemačkoj, postao je prvi britanski monarh koji se obratio njemačkom parlamentu.

Tokom govora, podvukao je da su Velika Britanija i Njemačka ujedinjene u odbrani liberalnih i demokratskih vrijednosti, te da podržavaju Ukrajinu.

"Sigurnost Evrope i naše demokratske vrijednosti bile su ugrožene. Ali, svijet nije stajao skrštenih ruku i gledao", istakao je Charles.

Dodao je da su Velika Britanija i Njemačka danas dvije najveće pristalice Ukrajine, ali i da su užasnuti strašnim uništenjem koje su vidjeli.

Njegov govor pratio je dugotrajan aplauz članova Vlade Njemačke, poslanika i drugih gostiju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.