OPERACIJA "HINTERLAND"

U Brazilu uhapšeno 15 osoba: Pronađeno 17 tona kokaina vrijednog više milijardi eura

Ovaj akcioni dan koordiniran je iz dva komandna centra u Porte Alegreu i Rio Grandeu

Istraga je pokrenuta u Brazilu. Europol

H. J. I.

4.4.2023

U značajnoj pobjedi u ratu protiv droge, organi za provođenje zakona u Latinskoj Americi i Evropi uklonili su jednu od najaktivnijih brazilskih kriminalnih organizacija za trgovinu drogom koja je preplavila Evropu višetonskim pošiljkama kokaina.

U Brazilu u 30. marta izvedene istovremene akcije uz podršku Europola na razbijanju kriminalne grupe koja je iz Paragvaja stigla do Evrope.

Uhapšeno je ukupno 15 osoba, a oduzeta je imovina vrijedna više od 80 miliona eura.

Tokom istrage zaplijenjeno je više od 17 tona kokaina koji se dovodi u vezu s ovom kriminalnom organizacijom, čija je ulična vrijednost procijenjena na nekoliko milijardi eura.

Pala cijela mreža

Poznata kao operacija „Hinterland“, ova dvogodišnja istraga kulminirala je nizom akcija koje su istovremeno provedene 30. marta, kako bi se srušila cjelokupna kriminalna infrastruktura povezana s ovom grupom.

Protiv kriminalne organizacije odgovorne za višestruke pošiljke kokaina, njenih dobavljača, kao i strukture za pranje novca, provedene su mjere izvršenja.

Ovaj akcioni dan koordiniran je iz dva komandna centra u Porte Alegreu i Rio Grandeu (Brazil).

Osim toga, u Španiji se preduzimaju koraci na lociranju i zapljeni imovine koja pripada članovima kriminalne organizacije.

Obavještajni podaci

Istraga je pokrenuta u Brazilu nakon što je brazilska federalna policija primila obavještajne podatke njemačke carine o zapljeni 316 kilograma kokaina u Hamburgu (Njemačka) u decembru 2020. godine. Prve informacije su sugerirale da je brazilska kompanija korištena za transport kokaina iz Brazila u Evropu.

Na osnovu analize koju su proveli Europol i francuske vlasti (OFAST), brazilska federalna policija uspjela je u potpunosti mapirati kriminalnu mrežu koja je do tada uglavnom djelovala ispod radara.

Istražitelji su uspjeli otkriti kako je ova brazilska organizacija za krijumčarenje droge uvozila kokain iz Paragvaja koji je bio skriven u kamionima, prije nego što ga je izvozila u Evropu.

Brazilska federalna policija izvršila je prvo hapšenje u oktobru 2022. Prioritetna meta uhapšena je u Paragvaju zbog njegove navodne umiješanosti u vođenje logistike između Paragvaja i Brazila i direktnih pregovora s dobavljačima u Paragvaju i Boliviji.

Posljednja runda hapšenja 30. marta bila je kulminacija višemjesečnog nadzora, prikupljanja obavještajnih podataka i koordinacije između različitih organa za provođenje zakona uključenih u pripremu akcije.

Podrška Europola

Europolov Evropski centar za teški organizirani kriminal podržava ovaj slučaj od samog početka, okupljajući uključene zemlje, kako bi otkrili stvarnu veličinu kriminalne aktivnosti, uspostavili zajedničku strategiju i organizirali razmjenu dokaza potrebnih za pripremu za završnu fazu istrage.

Osim toga, Europol pruža kontinuirani podršku razvoju obavještajnih podataka i analize kao podršku istražiteljima na terenu.

U istrazi su učestvovali sljedeći organi:

Brazil: Federalna policija (Polícia Federal)

Francuska: Nacionalna policija (Police Nationale – OFAST)

Njemačka: Carina (Zoll)

Španija: Civilna garda (Guardia Civil)

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.