SANA MARIN

Žena koja je uvela Finsku u NATO se povlači s čela socijaldemokrata

Sani Marin bila je dijelom velike kontroverze zbog video snimka iz prošle godine na kojem pjeva, pleše i pije na zabavi

Sana Marin: Odlazi nakon uspješnog mandata. Twitter

D. H.

6.4.2023

Finska je 4. aprila postala 31. članica NATO-a. Ova zemlja je bila jedna od najbolje vođenih zemalja tokom pandemije koronavirusa. U vremenu inflacije koja potresa cijelu Evropsku uniju, Finska je uspjela održati svoju ekonomiju na zavidnom nivou.

Dobar rezultat

Na parlamentarnim izborima održanim 2. aprila, finske socijaldemokrate (SDP) koje je vodila najmlađa premijerka u historiji neke svjetske države, Sana Marin (Sanna), ostvarile su dobar rezultat osvojivši 19,9 posto glasova i tri mjesta više u parlamentu u odnosu prije četiri godine.

Međutim, sve to nije bilo dovoljno za izbornu pobjedu. SDP je završio na trećem mjestu iza Finske stranke i Nacionalne koalicije. Dva dana kasnije Sana Marin podnijela je ostavku na mjesto čelnice partije smatrajući to svojom moralnom obavezom, jer je partija izgubila vlast.

Čelnik finskih konzervativaca Peteri Orpo pobijedio je u izbornoj utrci, i od njega se očekuje da sastavi novu vladu Finsku.

- Dobili smo najveći mandat - rekao je čelnik Nacionalne koalicijske stranke nakon dramatične noći.

- Mislim da Finci žele promjene. Oni žele promjene i sada ću započeti pregovore, otvoriti pregovore sa svim stranama - rekao je Orpo.

Veliki uspjeh ostvarila je nacionalistička Finska stranka. Čelnica stranke Rika Pura osvojila je više glasova od bilo koje druge kandidatkinje, a komentatori su istaknuli privlačnost njezine stranke mladim biračima obraćajući im se preko društvenih mreža kao što je TikTok.

Gubitak vlasti uprkos boljem rezultatu

Ono što je koštalo SDP gubitka šanse da ponovo sastavi vladu je slab rezultat tri druge stranke u odlazećoj koaliciji. Stranka centra, Lijevi savez i Zeleni zabilježile su velike gubitke.

Sani Marin bila je dijelom velike kontroverze zbog video snimka iz prošle godine na kojem pjeva, pleše i pije na zabavi. Podržavatelji kažu da je kontroverza prožeta seksizmom i da su žene diljem Finske i svijeta dijelile svoje videozapise kako plešu u znak solidarnosti.

Kada su u pitanju očekivanja od, vjerovatno budućeg premijera Petterija Orpa, Evropa bi mogla očekivati proevropskog konzervativca iz liberalnog centra njegove stranke s naglaskom na ekonomsku politiku.

SDP na parlamentarnim izborima je završio na trećem mjestu, sama Marin dobila je više od 35.000 glasova, što je drugi najveći rezultat u zemlji, zbog čega su se analitičari zapitali hoće li Marin zaista sjediti sljedeće četiri godine u parlamentu kao zastupnica.

Istu večer nakon prvih preliminarnih rezultata, u Finskoj su se proširile vijesti da bi Sana Marin mogla svoju budućnost početi graditi u međunarodnoj politici. Marin je tokom konferencije za novinare u srijedu ujutro, kazala da je malo vjerovatno da će postati finska komesarka EU, budući da je to mjesto inače rezervirano za člana premijerove stranke.

Marin bi se međutim mogla kandidirati za Evropski parlament na izborima koji bi se trebali održati sljedeće godine, a za nju postoje mnoge druge potencijalne prilike izvan Finske.

Što se tiče pretendenata da zamijene Marin na mjestu čelnika SDP-a, on smatra da će Antti Lindtman, ministar evropskih poslova Tytti Tuppurainen i ministrica socijalne pomoći Krista Kiuru biti glavni kandidati.

Njena ostavka na mjesto predsjednice partije iznenadila je većinu političkih komentatora i analitičara u Finskoj, s obzirom na rezultate izbora. Ovakva pojava nije zabilježena u Finskoj, jednoj od vodećih evropskih demokratija. Ostavka čelnika stranaka koji zabilježe slab izborni rezultat je normalna, ali Sanna Marin predstavlja izuzetak, s obzirom da je poboljšala izborni rezultat svoje stranke.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.