CRNI JASTREB

Pronađene krhotine poslije pada japanskog vojnog helikoptera

U trenutku pada u helikopteru je bilo 10 članova posade

Helikopter je nestao jučer popodne sa radara. Printscreen

H. J. I.

7.4.2023

U moru su pronađeni dijelovi za koje se vjeruje da su od srušenog japanskog vojnog helikoptera Crni jastreb sa deset članova posade, objavili su zvaničnici.

Helikopter Crni jastreb UH-60JA nestao je jučer popodne dok je bio na izviđačkoj misiji kod japanskih južnih ostrva, prema navodima šefa kopnenih odbrambenih snaga Jasunorija Morišite. Japanski ministar odbrane Jasukazu Hamada rekao je, vidno potrešen, novinarima da niko od nestalih članova posade nije pronađen i da se potraga nastavlja.

10 osoba se vode kao nestale

On je rekao da će se preduzeti sve mjere za bezbjedne operacije vojnih letjelica.

- Učinit ćemo sve što možemo za spašavanje 10 ljudi koji se još vode kao nestali dok pokušavamo da prikupimo informacije o razmjeri štete - rekao je on.

Helikopter je nestao sa radara samo 10 minuta od polijetanja iz baze na ostrvu Mijako i vjeruje se da se srušio u vodama između Mijaka i obližnjeg ostrva Irabu. Ta oblast je na oko 1.800 kilometara jugozapadno od Tokija.

Helikopter prošao rutinsku kontrolu u martu

Patrolni brodovi obalske straže pronašli su neupotrebljen čamac za spašavanje čiji serijski broj odgovara nestalom helikopteru i vrata za koja se vjeruje da pripadaju istoj letjelici blizu pretpostavljenog mjesta pada, rekli su vojni zvaničnci.

Japan agresivno jača svoje odbrambene sposobnosti na svojim jugozapadnim ostrvima kao odgovor na sve jaču kinesku vojnu aktivnost u regionu, uključujući blizu Tajvana.

Helikopter je bio stacioniran na vojnoj bazi u prefekturu Kumamoto na japanskom glavnom južnom ostrvu Kjušu, rekao je sinoć Morišita. Jedan od 10 članova posade je komandant divizije Juiči Sakamoto koji je na taj nedavno položaj unaprijeđen. Vojska je navela da je helikopter prošao rutinsku bezbjednosnu inspekciju krajem marta.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.