HRAM HRISTA SPASITELJA

Putin na vaskršnjoj liturgiji: Obučen u svečano odijelo sa svijećom u ruci

Ruska pravoslavna crkva svoj datum računa na osnovu solarnog i lunarnog kalendara. 2023. godine pada 16. aprila

Vladimir Putin. AP

A. O.

16.4.2023

Ruski predsjednik Vladimir Putin došao je na Vaskršnju službu u Sabornom hramu Hrista Spasitelja, a svečanu liturgiju u čast praznika služi Patrijarh moskovski i sve Rusije Kiril.

Putin se pojavio u crkvi oko ponoći, bliže pashalne jutrenje, koje je počelo odmah poslije litije. Putin je obučen u svečano odijelo, u rukama drži upaljenu crkvenu svijeću. Gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanin stoji pored Putina na službi u glavnoj katedrali zemlje.


Šef države tradicionalno prisustvuje bogosluženjima tokom velikih crkvenih praznika. Putin obično slavi Božić u crkvama van Podmoskovja, ali na Vaskrs, po pravilu, om dolazi na bogosluženje u Saborni hram Hrista Spasitelja.

Samo dva puta je učestvovao na Vaskršnjim proslavama van prestonice – 2000. godine u Isakijevskom Sabornom hramu u Sankt Peterburgu i 2003. u Sabornom hramu Svetog Nikole u Dušanbeu, gdje je bio u posjeti.

Šef države je jednom propustio Vaskršnju službu - 2020. godine zbog pandemije korona virusa (ali je zapalio svijeću u kapeli u Novo-Ogarjevu).

Moralni ideali

Kako je Putin primetio, Vaskrs objedinjuje pravoslavne hrišćane, sve građane Rusije koji slave Vaskrsenje Hristovo, oko visokih moralnih ideala i vrijednosti, budi u ljudima najsvjetlija osjećanja, vjeru u trijumf života, dobrote i pravde.

Vaskrs je glavni praznik čitavog hrišćanskog svijeta, koji obilježava vaskrsenje raspetog Isusa Hrista iz mrtvih, ključni događaj u historiji hrišćanstva. Ruska pravoslavna crkva svoj datum računa na osnovu solarnog i lunarnog kalendara. 2023. godine pada 16. aprila.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.