NA DANAŠNJI DAN

Rođena Elizabeta II, britanska kraljica koja je vladala 70 godina

Vrhunac pada u očima javnosti kraljica Elizabeta II doživljava nakon pogibije princeze Dijane u Parizu 1997. godine

Kraljica Elizabeta II. mladina.si

Indira Pindžo

21.4.2023

Prije 97 godina, na današnji dan 1926. godine, rođena je britanska kraljica Elizabeta II (Elizabeth), punim imenom Elizabeta Aleksandra Meri (Alexandra Mary). Vladala je Velikom Britanijom 70 godina, a prije nje kraljica s najdužom vladavinom od 63 godine bila Viktorija (Victoria).

U novembru 1947. godine, Elizabeta se udala za svog dalekog rođaka Filipa Montbatena (Philip Mountbatten), bivšeg princa Grčke i Danske, a za kraljicu Velike Britanije krunisana je u junu 1953. godine. Najstarije dijete Elizabete II i Filipa je princ Čarls (Charles), koji će 6. maja biti krunisan i zvanično postati kralj Velike Britanije Čarls III. Osim njega, kraljevski par, koji je u braku bio 73 godine, imao je još troje djece, princezu Anu (Anne), rođenu 1950., princa Endrjua (Andrew), rođenog 1960., te princa Edvarda (Edward), rođenog 1964. godine.

Krivili je za pogibiju princeze Dijane

Kraljica Elizabeta II uživala je veliku pažnju i podršku javnosti sve do 1990-ih godina, kada se suočila s velikom recesijom i razvodom princa Čarlsa i princeza Dijane (Diana). Vrhunac pada u očima javnosti kraljica Elizabeta II doživljava nakon pogibije princeze Dijane u Parizu 1997. godine, za šta su mnogi krivili upravo kraljicu.

Elizabeta II umrla je 8. septembra 2022. godine u dvorcu Balmoral, u 96. godini.

Eugen Savojski. sarajevski.ba

Umro spalitelj Sarajeva

Na današnji dan, 1736. godine, umro je austrijski vojskovođa i državnik Eugen Savojski, koji je ostao upamćen po svom zlodjelu, odnosno spaljivanju Sarajeva.

U središte Bosanskog sandžaka, Sarajevo, 22. oktobra 1697. godine stigli su habsburški vojnici, predvođeni Eugenom Savojskim, koji je u pismu upućenom vlastima odmah tražio da se grad preda. Nakon što nije dobio odgovor, Savojski je s vojskom napao i zapalio Sarajevo, a to zlodjelo je opisao u svom dnevniku.

Uništena infrastruktura grada 

- Turci su već bili sklonili najvrednije stvari, ali su svejedno ostavili za sobom veliku količinu svakojake robe. Pred večer je grad planuo. Inače se nalazi na široku prostoru i potpuno je otvoren; ima 120 lijepih džamija. Sutradan sam još ostao u Sarajevu. Prepustili smo grad i svu okolicu vatri. Naš jurišni odred koji je progonio neprijatelja vratio se s bogatim plijenom i mnogo žena i djece, nakon što su pobili svu silu Turaka, napisao je Eugen.

Kako se u dnevniku dalje navodi, mnogi kršćani su dolazili i molili da se sklone u Eugenov tabor. U Sarajevu je nakon napada, prema pisanju Franjevaca, ostalo tridesetak hiljada stanovnika. Gotovo cijela infrastruktura grada bila je potpuno uništena u požaru.

Mark Tven. srednjeskole.edukacija.rs

Autor Toma Sojera

Američki književnik Mark Tven (Twain) umro je 21. aprila 1910. godine u Njujorku, tri godine nakon što je primio počasni doktorat Oksfordskog univerziteta.

Mark Tven je rođen 1835. godine, u saveznoj državi Misuri, pod imenom Samjuel Langhorn Klemens (Samuel Langhorne Clemens). Pseudonim Mark Tven nastao je u danima kada je kao kormilar plovio Misisipijem, a ova fraza se odnosila na termin koji su brodari koristili za označavanje dubine rijeke sigurne za plovidbu parobroda.

Bio novinski dopisnik

Učestvovao je kao dobrovoljac američkom građanskom ratu, u konjici Konfederacije, radio je u rudniku srebra, a 1862. postaje novinski dopisnik i počinje da koristi pseudonim pod kojim će postati poznat.

Najpoznatija Tvenova djela su: „Doživljaji Toma Sojera“, „Doživljaji Haklberija Fina“, „Jenki na dvoru kralja Artura“ i „Kraljević i prosjak“. Osim po književnim djelima, Tven je ostao upamćen i kao jedan od najvećih američkih humorista, te borac za ljudska prava.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.