GLASNOGOVORNIK KREMLJA

Peskov o novim sankcijama Zapada: To bi moglo pogoršati situaciju

Pažljivo to pratimo, svjesni smo da i SAD i EU aktivno razmatraju nove sankcije, rekao je Peskov

Dmitrij Peskov. AP

H. J. I.

21.4.2023

Kremlj je u petak saopćio da prati izvještaje o mogućoj zabrani izvoza u Rusiju od strane zapadnih zemalja, te da bi nove sankcije naštetile globalnoj ekonomiji.

- Pažljivo to pratimo, svjesni smo da i SAD i EU aktivno razmatraju nove sankcije - rekao je novinarima glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov.

Globalna ekonomija

Dodao je da vjeruje da će i sadašnje sankcije protiv Ruske Federacije i novi dodatni koraci o kojima sada razmišljaju SAD i EU, naravno, također pogoditi globalnu ekonomiju.

- Stoga bi to moglo dovesti do povećanja trenda prema svjetskoj ekonomskoj krizi - kazao je Peskov.

Japanska novinska agencija Kyodo izvijestila je da zemlje Grupe sedam (G7) razmatraju gotovo potpunu zabranu izvoza u Rusiju, pozivajući se na izvore japanske vlade.

"Potpuna zabrana većine izvoza u Rusiju"

Bloomberg News objavio je u četvrtak da Sjedinjene Države i saveznici Ukrajine razmatraju "potpunu zabranu većine izvoza u Rusiju". U izvještaju se navodi da dužnosnici zemalja G7 raspravljaju o ideji prije sastanka na vrhu u Japanu sljedećeg mjeseca.

Rusija je pogođena uzastopnim valovima zapadnih sankcija otkako je izvršila invaziju na Ukrajinu u februaru 2022.

- Ne smijemo zaboraviti da niti jedna zemlja na svijetu nije bila suočena s takvim opsegom sankcija kao mi. Stoga se prilagođavamo, razvijamo, radimo dugoročne planove, ali i vodimo računa o opasnostima koje se kriju iza naših razmišljanja. protivnika - rekao je Peskov, prenio je Reuters.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.