UN TVRDI

Indija do kraja mjeseca prestiže Kinu po broju stanovnika

Broj stanovnika u Indiji će do kraja mjeseca dostići 1.425.775.850

Indija do kraja mjeseca prestiže Kinu. Printscreen

H. J. I.

25.4.2023

Indija će biti najmnogoljudnija država na svijetu do kraja ovog mjeseca, čime će nadmašiti Kinu, saopćile su Ujedinjene nacije (UN).

Kancelarija UN-a za ekonomska i socijalna pitanja (DESA) oglasila se nekoliko dana nakon što je iz još jedne agencije svjetske organizacije – Fonda Ujedinjenih nacija za stanovništvo – prošle sedmice saopćeno da će Indija do sredine 2023. godine imati 2,9 miliona stanovnika više od Kine.

Procjene i projekcije globalne populacije

Prema podacima DESA-e, zasnovanim na procjenama i projekcijama globalne populacije, broj stanovnika u Indiji će do kraja mjeseca dostići 1.425.775.850.

- Kina će uskoro prepustiti svoj dugi status najmnogoljudnije države u svijetu - saopćeno je iz UN-a, uz napomenu da je "zbog nesigurnosti povezanih s procjenama i projekcijom populacije, tačan datum kada se očekuje da Indija nadmaši Kinu po broju stanovnika podložan izmjenama".

Pojedini stručnjaci su prošle godine, na osnovu podataka UN-a, procijenili da će broj stanovnika u Indiji dostići 1.425.775.850 do 14. aprila 2023.

Međutim, zvaničnici UN-a naveli su da nije moguće utvrditi tačan datum zbog nesigurnih podataka iz Indije i Kine.

Posljednji popis stanovništva u Indiji bio 2011. godine

Posljednji popis stanovništva u Indiji održan je 2011., dok je naredni, predviđen za 2021. godinu, odgođen zbog pandemije kovida-19.

- Broj stanovnika u Kini dostigao je vrhunac od milijardu 426 miliona 2022. godine i počeo je da pada. Prema projekcijama, taj broj bi mogao pasti ispod milijarde prije kraja vijeka. U poređenju s tim, očekuje se da broj stanovnika u Indiji nastavi rasti još nekoliko decenija - navode iz UN-a.

Očekuje se i da će se između 2023. i 2050. godine broj starijih od 65 godina gotovo udvostručiti u Kini i više nego udvostručiti u Indiji.

- Ipak, rast starije populacije u Indiji bit će sporiji nego u Kini - navodi se u saopćenju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.