LIDERI TURSKE I RUSIJE

Prvi put nakon zdravstvenih problema u javnosti: Erdoan razgovarao s Putinom

Putin je rekao da su se dogovorili da prodube ekonomsku, trgovinsku i poljoprivrednu saradnju

Erdoan i Putin. Anadolija

S. S.

27.4.2023

Predsjednici Rusije Vladimir Putin i Turske Redžep Tajip Erdoan razgovarali su u četvrtak, 27. aprila telefonom, saopćile su njihove kancelarije, prije nego što su dvije zemlje obilježile inauguraciju prvog turskog nuklearnog reaktora.

Nuklearnu elektranu Akuju u južnoj turskoj provinciji Mersin izgradila je ruska državna kompanija za nuklearnu energiju Rosatom.

Prema saopćenju iz kancelarije turskog predsednika, Erdoan je zahvalio Putinu za pomoć oko elektrane, a razgovarali su i o inicijativi za crnomorsko žito i situaciji u Ukrajini.

Slanje brašna

Putin je rekao da dvije zemlje rade na inicijativi Erdoana da pošalje brašno napravljeno od ruskog žita u zemlje kojima je to potrebno, javlja agencija AFP.

Putin je rekao da su se dogovorili da prodube ekonomsku, trgovinsku i poljoprivrednu saradnju.

Oba predsjednika su učestvovala virtuelno u ceremoniji obilježavanja punjenja nuklearnog goriva u prvu energetsku jedinicu u Akuju.

Projekat vrijedan 20 milijardi i 4.800 megavata (MV) za izgradnju četiri reaktora u mediteranskom gradu Akuju omogućit će Turskoj da se pridruži malom klubu nacija sa civilnom nuklearnom energijom, piše agencija Reuters.

- Planiramo da završimo fizičko pokretanje (elektrane) sljedeće godine... kako bismo mogli da proizvodimo električnu energiju na stalnoj osnovi od 2025. godine, kako smo se dogovorili - rekao je Andrej Lihačov, šef Rosatoma.

Turska se nada da će elektrana, koju Lihačov trenutno opisuje kao "najveće nuklearno gradilište na planeti", smanjiti njenu zavisnost od uvoznih ugljovodika za proizvodnju energije.

Putem video veze

Erdoan se pridružio ceremoniji održanoj u četvrtak putem video veze umjesto da putuje na lokaciju zbog zdravstvenih problema koji su ga primorali da otkaže predizborne skupove ove sedmice.

Turski ministar zdravlja Fahretin Koca rekao je da se predsjednik sada osjeća bolje.

Ruski lider Vladimir Putin pohvalio je vodstvo Erdoana uoči ključnih izbora u toj zemlji NATO-a.

- Predsjednik lično poklanja veliku pažnju proširenju rusko-turskih odnosa - rekao je Putin na puštanju u rad ruske nuklearne elektrane u Turskoj i dodao „uvjereni smo da će bliska saradnja i partnerstvo između Rusije i Turske biti na obostranu korist“.

Tursku 14. maja očekuju predsjednički i parlamentarni izbori.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.