ISTRAŽIVANJE IRI-A

Erdoan i Putin omiljeni svjetski lideri među građanima BiH, Bajden na 3. mjestu

Prema lideru SDA Bakiru Izetbegoviću i njegovim politikama simpatije ne gaji 43 posto ispitanika

Redžep Tajip Erdoan i Vladimir Putin. ANADOLIJA

S. S.

12.8.2022

Međunarodni republikanski institut (IRI) napravio je istraživanje o stavovima građana na Zapadnom Balkanu o brojnim političkim pitanjima.

Istraživanje obuhvata ispitanike iz BiH, Kosova, Sjeverne Makedonije, Crne Gore i Srbije.

- Anketa također naglašava dugogodišnje tenzije među etničkim gruapama u cijelom regionu. Većina u svim ispitanim zemljama, osim na Kosovu, priznaje da postoji barem određeni nivo tenzija među različitim etničkim grupama na Zapadnom Balkanu. Međutim, većina anketiranih u svim zemljama vjeruje da je malo vjerovatno da će doći do oružanog sukoba u njihovoj zemlji u bliskoj budućnosti - navode iz IRI-ja.

Postavljeno je i pitanje "Koji vam je omiljeni svjetski ili regionalni lider".

Rezultati ankete pokazuju da turski predsjednik Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan) ima najveću podršku, odnosno 24 posto glasova ispitanih tvrde da im je on omiljeni svjetski lider, a prate ga ruski predsjednik Vladimir Putin sa 22 posto, a predsjednik SAD-a Džo Bajden (Joe Biden) ima procenat manje podrške od Putina.

Omiljeni lideri među građanima BiH. IRI INSTITUT

Interesantno je i to prema Miloradu Dodiku 52 posto ispitanika ne gaji simpatije, a Dragan Čović 42 posto.

Prema lideru SDA Bakiru Izetbegoviću i njegovim politikama simpatije ne gaji 43 posto ispitanika.

Što se tiče etničke strukture  ispitanih u anketi, za turskog lidera glasalo je 76 posto Bošnjaka, 40 posto Srba i 44 posto Hrvata.

U kontekstu ruskog predsjednika Vladimira Putina, u anketi je mišljenje o njegovoj politici podijelilo 83 posto Srba, 43 posto Bošnjaka i 32 posto Hrvata.

Mišljenje građana BiH o država. IRI INSTITUT

Anketa je obuhvatila, između ostalog, i mišljenje o određenim državama svijeta.

Najveće simpatije od strane građana BiH ima Njemačka, jer je 36 posto ispitanika navelo kao omiljenu zemlju, a onda sa 29 posto slijedi Turska, a onda i SAD sa 26 posto.

Država koja je pobrala najveće simpatije stanovnika BiH je Njemačka koju je 36 posto ispitanika navelo kao omiljenu državu.

Nakon Njemačke, slijede Turska (29 posto), te Sjedinjene Američke Države (26 posto). 

Od regionalnih država prednjači Srbija s 25 posto, Crna Gora ima 14 posto, Hrvatska i Sjeverna Makedonija po 10 posto, a Kosovo 9 posto.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.