SAOPĆILA BIJELA KUĆA

Bajden i Erdoan će se sastati na NATO samitu 14. juna

Predsjednik SAD uskoro kreće na prvu prekookeansku turneju

Džo Bajden i Redžep Tajip Erdoan. Arhiv

A. K.

3.6.2021

Iz Bijele kuće je saopćeno da će se predsjednik SAD Džo Bajden (Joe Biden) sastati s predsjednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoanom ( Recep Tayyip Erdogan) tokom samita lidera NATO-a koji će se održati 14. juna u Briselu i da će tom prilikom razgovarati o bilateralnim i regionalnim temama.

Glasnogovornica Bijele kuće Jen Psaki navela je u pisanom saopćenju da će američki predsjednik Bajden uskoro putovati na prvu prekookeansku turneju i da će posjetiti Veliku Britaniju, Belgiju i Švicarsku.

Niz razgovora

U saopćenju se navodi da će Bajden tokom tih posjeta raditi na obnovi savezništava, jačanju transatlantske saradnje i da će i drugim saveznicima i partnerima obećati poboljšanje saradnje u predstojećem periodu.

Bajden će 10. juna doputovati u London i sastati se sa premijerom Velike Britanije Borisom Džonsonom IJohnson).

Američki predsjednik će dva dana nakon toga učestvovati na samitu lidera grupe G7 u Kornvalu (Cornwall), gdje će ukazati na neophodnost jačanja ekonomije, zdravstva i borbe protiv klimatskih promjena te održati niz bilateralnih razgovora.


S Putinom u Ženevi

Psaki je također najavila da će Bajden 13. juna posjetiti palatu Vindsor (Windsor) i sastati se sa britanskom kraljicom Elizabethom II, a potom i otputovati u Brisel na učešće na samitu lidera Sjevernoatlantskog saveza (NATO).

- Kako bi razgovarali o brojnim bilateralnim i regionalnim temama, Bajden će se sastati i sa predsjednikom Turske Erdoanom - saopćila je Psaki.

Ona je dalje navela da će Bajden 15. juna u Briselu prisustvovati i samitu lidera SAD i Evropske unije.

Dan kasnije, 16. juna, će američki predsjednik otputovati u švicarsku Ženevu kako bi se sastao i sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.