VELIKI PLANOVI

Sicilija bi uskoro mogla biti povezana sa kopnom

Izgradnju mosta aktualizirala je nova italijanska premijerka Đorđa Meloni

Sicilija. Printscreen

H. J. I.

30.4.2023

Izgradnja mosta između Sicilije i italijanskog kopna bila je u planu hiljadama godina, a kako prenosi portal Timeout, sada bi se konačno mogla i realizirati.

Ideja o mostu koji povezuje Siciliju s kopnom Italije postoji već neko vrijeme. A kad kažemo neko vrijeme, radi se doslovno o tisućljećima. Navodno su Rimljani bili prvi koji su iznijeli tu ideju prije više hiljada godina, sugerirajući kako bi most od čamaca i bačvi mogao biti način povezivanja italijanskog kopna s najvećim otokom.

Zamalo izgrađen 2009. godine

I nakon vremena Rimljana, most između Italije i Sicilije predlagan je još mnogo puta. Zamalo se ostvario 2009., ali ipak nije. Sada se čini kako bi most stvarno mogao biti izgrađen.

Kontinentalna Italija i Sicilija odvojeni su Mesinskim tjesnacem, koji povezuje Jonsko more na jugu s Tirenskim morem na sjeveru. Na najužem dijelu tjesnac je širok oko 3 kilometra, s lučkim gradom Mesinom na sicilijanskoj strani i kalabrijskim gradom Villa San Đovani na kopnu.

Pomoć EU za izgradnju mosta

Izgradnju mosta aktualizirala je nova italijanska premijerka Đorđa Meloni (Giorgia), koja je najavila da će od EU-a zatražiti pomoć u finansiranju projekta. Ako se ostvari, očekuje se da će most koštati nekoliko milijardi eura, a kada bude završen, protegnut će se preko 3,5 kilometra.

Planovi još uvijek nisu potvrđeni, ali ako most bude izgrađen, Sicilija bi mogla postati mnogo povezanija s kopnenom Italijom, posebno vozom. Dotad ćete morati doći između dviju strana na dosadašnji način - avionom i trajektom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.