NAKON MJESEČNE PAUZE

Antivladini protesti u Keniji se nastavljaju, policija ispalila suzavac

Odinga je prekinuo demonstracije početkom aprila, pristajući na razgovore s Rutovim predstavnicima

Kenija: Nastavljaju se protesti. Twitter

S. S.

2.5.2023

Kenijska policija ispalila je u utorak suzavac na malu grupu demonstranata u glavnom gradu Najrobiju, dok je opozicija nastavila antivladine demonstracije nakon jednomjesečne pauze.

Glavna opoziciona koalicija organizirala je trodnevne demonstracije u martu u znak protesta zbog visokih životnih troškova i navodne prevare na prošlogodišnjim izborima, koje je njen lider Raila Odinga izgubio od predsjednika Williama Ruta.

Ti protesti su bili poremećeni sukobima između policije i demonstranata, kao i sporadičnim incidentima nasilja, uključujući onaj koji je ministar unutrašnjih poslova Kithure Kindiki nazvao "etnički podmetnutim paljevinom" kada su zapaljene crkva i džamija u naselju Kibera u Nairobiju.

Odinga je prekinuo demonstracije početkom aprila, pristajući na razgovore s Rutovim predstavnicima. Ali kasnije je najavio da će se protesti nastaviti, optužujući vladu da ne želi da pregovara.

Kenijska televizijska stanica u utorak je pokazala kako policija ispaljuje suzavac, da bi rastjerala šačicu demonstranata u naselju Mathare u Nairobiju, kao i snimak minibusa koji je zapaljen na putu koji vodi ka centru grada.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.