NAPETOST RASTE

Iran zaplijenio još jedan naftni tanker: Zatežu se odnosi incidentima u Hormuškom moreuzu

To je već druga takva zaplijena trgovačkih brodova u vodama Arapskog zaljeva u manje od sedam dana

Tanker Nivoi: Okružen sa iranskim brodovima. AP

N. H.

4.5.2023

Iranska mornarica Islamske revolucionarne garde (IRGCN) zaplijenila je naftni tanker Niovi koji plovi pod zastavom Paname, objavila je danas američka mornarica.

To je već druga takva zaplijena trgovačkih brodova u vodama Arapskog zaljeva u manje od sedam dana.

Zaplijenjen naftni tanker

Iran ga je zaplijenio u Hormuškom moreuzu, najvažnijem svjetskom čvorištu za tranzit nafte između Omana i Irana. Dnevni tokovi nafte kroz Hormuški moreuz su ekvivalentni oko 21 posto dnevne potrošnje nafte u cijelom svijetu.

Niovi, naftni tanker, isplovio je iz Dubaija i išao je prema luci Fujairah u Ujednjenim Arapskim Emiratima (UAE) kada je desetak brzih jurišnih brodova IRGCN naletjelo na brod usred moreuza.

- IRGCN je nakon toga prisilio naftni tanker da promijeni kurs i krene prema iranskim teritorijalnim vodama u blizini obale Bandar 'Abasa, Iran - rekla je američka mornarica u saopćenju o najnovijem incidentu s iranskim zapljenama komercijalnih brodova.

Prethodni incident

Prethodni incident se dogodio kada je iranska mornarica zaplijenila naftni tanker Advantage Sweet pod zastavom Maršalovih Otoka dok je prolazio međunarodnim vodama u Omanskom zaljevu. 

Tanker za naftu krenuo je iz luke Mina Saud u Kuvajtu i bio je namijenjen za Hjuston, Teksas, nakon što ga je naručio naftni gigant Chevron iz Amerike. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.