PRAVNA BITKA

Šreder, bivši njemački kancelar tuži Bundestag

Nakon nekoliko mjeseci, Šreder će danas biti saslušan na sudu u Berlinu, što će biti uvod u njegovu pravnu bitku

Tvrdi kako nije prekršio niti jedan član zakona. Printscreen

E. A.

4.5.2023

Gerhard Šreder (Gerhard Schröder), bivši njemački kancelar, danas počinje svoju pravnu bitku protiv Bundestaga koji mu je u maju 2022. godine oduzeo povlastice koje je imao kao bivši čelnik Njemačke.

Šreder, koji je bio kancelar od 1998. do 2005. godine, nakon završenog mandata dobio je pravo na korištenje Ureda bivšeg kancelara, a zakon mu je omogućio i zapošljavanje osoblja u ovom uredu.

Posebna prava

Međutim, u maju 2022. godine budžetska komisija Bundestaga odlučila je da "zaledi" privilegije bivšeg kancelara, i to u periodu kada je Šreder bio žestoko kritiziran zbog svoje bliskosti s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Nakon nekoliko mjeseci, Šreder će danas biti saslušan na sudu u Berlinu, što će biti uvod u njegovu pravnu bitku.

- Bivši kancelar traži od Bundestaga da mu vrati posebna prava od kojih su neka u potpunosti oduzeta, a neka smanjena - piše Tagesschau.

Nije prekršen zakon

Bivši kancelar, između ostalog, tvrdi kako nije prekršio niti jedan član zakona koji mu, zapravo, propisuje prava nakon obavljanja kancelarske funkcije.

- Budući da Šreder nije bio kancelar 17 godina, više nema nikakve tekuće obaveze koje su povezane s tom funkcijom. Odluka o suspenziji njegovih privilegija nije opravdana Šrederovim radom za energetske kompanije u Rusiji ili njegovim odnosom prema ratu u Ukrajini - rekli su advokati.

Inače, službeni podaci pokazuju kako je tokom 2021. godine iz državne kase za potrebe bivšeg kancelara izdvojeno 400.000 eura i to samo za troškove osoblja. Osim toga, Šreder je nastavio primati penziju od 8.300 eura, te je nastavio koristiti lično obezbjeđenje.

Tokom 2022. godine, Angela Merkel je kao bivša kancelarka također dobila svoj Ured u kojem je zaposleno devet osoba s plaćama do 10.000 eura.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.