PREGOVORI

Blinken: Dogovor nakon mirovnih pregovora između Armenije i Azerbejdžana na pomolu

Dvije strane su razgovarale o nekim vrlo teškim pitanjima

Napredak u pregovorima Azerbejdžana i Armenije. Fena

FENA

5.5.2023

Azerbejdžan i Armenija postigli su "opipljiv napredak" prema postizanju konsenzusa u razgovorima u proteklih nekoliko dana, izjavio je u četvrtak američki državni sekretar Entoni  Blinken (Antony), dodajući da je konačni sporazum na pomolu.

Washington je ove sedmice domaćin ministrima vanjskih poslova dvaju južnokavkaskih rivala. Napetosti između njih ponovo su se rasplamsale nakon što je Azerbejdžan postavio cestovnu kontrolnu tačku na početku koridora Lachin, jedine rute koja povezuje Armeniju sa spornim teritorijem Nagorno-Karabaha.

- Dvije strane su razgovarale o nekim vrlo teškim pitanjima tokom posljednjih nekoliko dana i ostvarile su opipljiv napredak u trajnom mirovnom sporazumu - rekao je Blinken na završnoj sjednici bilateralnih mirovnih pregovora, javlja France 24.

Dodao je kako vjeruje da je dogovor na pomolu i da će Vašington nastaviti pomagati objema zemljama da u tome i uspiju.

Karabah je međunarodno priznat kao dio Azerbejdžana, ali je dom većinom etničkih Armenaca. Azerbajdžan se obavezao da će ruta ostati otvorena u sklopu prekida vatre uz rusko posredovanje 2020. kojim je okončan šestosedmični rat između dviju zemalja.

Uprkos godinama pokušaja posredovanja između njih, Armenija i Azerbejdžan tek trebaju postići mirovni sporazum kojim bi se riješila otvorena pitanja kao što su demarkacija granica i razmjena zatvorenika.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.