VOJNI BLOGER

Bivši FSB-ovac tvrdi: Rusija će uskoro biti poražena

Girkin, koji je igrao bitnu ulogu u aneksiji Krima 2014., vodeći je glas među tim ruskim nacionalistima

Igor Girkin. Screenshot

D. H.

8.5.2023

Ruski vojni bloger i bivši agent FSB-a Igor Girkin, također poznat i kao Igor Strelkov, u objavi na Telegramu kritizirao je ruskog predsjednika Vladimira Putina zbog nedostatka ciljeva i strategije u ratu protiv Ukrajine. Putin je zbog sve većih gubitaka na ratištu izložen kritici ruskih nacionalista, koji podržavaju ideju zauzimanja ukrajinskog teritorija, ali dovode u pitanje efikasnost vojnog vodstva Moskve.

Ciljevi nisu definirani

Girkin, koji je igrao bitnu ulogu u aneksiji Krima 2014., vodeći je glas među tim ruskim nacionalistima. Posljednjih nekoliko mjeseci iznio je niz oštrih kritika. "Ciljevi rata nisu definirani", napisao je Girkin. Dodao je kako ne može biti "nikakve strategije" za rat ako Putinu nisu jasni njegovi ciljevi, prenosi Newsweek.


"Neprijatelj od početka ima strategiju"

Smatra da je nedostatak ciljeva i strategije razlog zašto je Ukrajina uspjela ostvariti nedavne pobjede. "Ako nema strategije, nema ni svjesnog rada na njenoj provedbi. A neprijatelj od početka ima strategiju i svim silama je provodi", nastavio je.

U zasebnoj objavi, Girkin je napisao kako vjeruje da će Rusija uskoro "biti poražena", budući da njena vojska "uopće nije uspjela pobijediti neprijatelja tokom zimsko-proljetne kampanje". Ovaj istup dolazi u trenutku dok Ukrajina priprema protuofenzivu, kako bi vratila što veći dio okupiranog teritorija. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.