JERUSALEM

Delegacija EU u Izraelu otkazala diplomatski prijem zbog prisustva ekstremno desničarskog ministra

Ben-Gvir, čelnik krajnje desničarske stranke Jevrejska snaga, osuđen je 2007. godine

Delegacija EU u Izraelu otkazala prijem. Fena

FENA

8.5.2023

Delegacija Evropske unije u Izraelu u ponedjeljak je otkazala svoj diplomatski prijem povodom Dana Evrope zbog planiranog učešća krajnje desničarskog izraelskog ministra Itamara Ben-Gvira, koji je kritizirao odluku kao oblik "nedemokratskog ušutkivanja".

- Nažalost, ove godine smo odlučili da otkažemo diplomatski prijem, jer ne želimo da ponudimo platformu nekome čiji su stavovi u suprotnosti s vrijednostima za koje se zalaže EU - navodi se u saopćenju delegacije.

Brisel obilježava 9. maj kao "Dan Evrope", u čast francuske deklaracije iz 1950. godine koja je dovela do osnivanja tijela koje je kasnije postalo EU. Ministar nacionalne sigurnosti Ben-Gvir trebao je predstavljati izraelsku vladu na ovogodišnjem događaju.

Reakcija EU naglašava, međutim, diplomatske brige s kojima se suočava vjersko-nacionalistička koalicija koju predvodi premijer Benjamin Netanyahu, a čije je savezništvo s Ben-Gvirom i njegovim kolegom, pronaseljeničkim čelnikom Bezalelom Smotričem, izazvalo nelagodu čak i među međunarodnim saveznicima Izraela.

Ben-Gvir, čelnik krajnje desničarske stranke Jevrejska snaga, osuđen je 2007. godine za rasističko huškanje protiv Arapa i podržavanje grupe koju Izrael i Sjedinjene Države smatraju terorističkom organizacijom.

- Sramota je da Evropska unija, koja tvrdi da predstavlja vrijednosti demokratije i multikulturalizma, nediplomatski ušutkuje druge - navodi Ben-Gvir u saopćenju.

- Prijatelji znaju kako da izraze kritiku, a pravi prijatelji također znaju kako da je saslušaju - dodao je.

Netanyahu i sam još čeka poziv da posjeti Washington, a opozicioni čelnik Yair Lapid optužio je vladu da "bira nepotrebne svađe".

- Upravljanje izraelskim vanjskim odnosima je složena stvar koja zahtijeva stručnost i pametan pristup – piše on u tweetu, prenosi Reuters.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.