ANKARA

Turski predsjednički kandidat Muharrem Ince povukao se iz izborne utrke

Zatim je napustio glavnu opozicionu stranku i pokrenuo vlastiti pokret koji je počeo oduzimati glasove sekularnom čelniku Kemalu Kilicdarogluu

Muharem Ince. Fena

FENA

11.5.2023

Kandidat treće po snazi turske stranke, Muharrem Ince, u četvrtak se povukao s tijesnih predsjedničkih izbora u Turskoj, u šokantnom potezu koji je povećao šanse za pobjedu opozicije u prvom krugu.

Taj 59-godišnjak objavio je svoju odluku nakon što je bio na meti online klevetničke kampanje koja je uključivala fiksirane slike na kojima se susreće sa ženama i vozi se okolo u otmjenim automobilima. Sekularni nacionalista je osvojio 30,6 posto glasova kada je izazvao predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana na predsjedničkim izborima 2018. godine.

Zatim je napustio glavnu opozicionu stranku i pokrenuo vlastiti pokret koji je počeo oduzimati glasove sekularnom čelniku Kemalu Kilicdarogluu - zajedničkom kandidatu bloka protiv Erdogana.

- Povlačim svoju kandidaturu. Radim ovo za svoju zemlju - izjavio je Ince novinarima uoči glasanja u nedjelju, prenosi Reuters.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.