VAŠINGTON

Grupa američkih poslanika traži da SAD ne priznaju Assada kao sirijskog predsjednika

Nacrt zakona zabranio bi američkoj saveznoj vladi da prizna ili normalizira odnose s bilo kojom vladom u Siriji koju vodi Asad

Bašar el Asad. AP

FENA

11.5.2023

Dvostranačka grupa američkih poslanika predstavila je u četvrtak nacrt zakona kojim se želi zabraniti američkoj vladi da prizna Bashara al-Assada kao predsjednika Sirije i poboljša sposobnost Washingtona da uvede sankcije kao upozorenje drugim zemljama koje normaliziraju odnose s Assadom.

Nacrt zakona, o kome je prvi javio Reuters, zabranio bi američkoj saveznoj vladi da prizna ili normalizira odnose s bilo kojom vladom u Siriji koju vodi Assad, koji je pod američkim sankcijama, i proširuje Cezarov zakon, američki zakon koji je nametnuo oštre sankcije Siriji 2020.

Prijedlog zakona dolazi nakon što su arapske države u nedjelju okrenule stranicu u višegodišnjoj konfrontaciji s Asadom, vraćajući Siriju u Arapsku ligu, što je prekretnica u njegovoj regionalnoj rehabilitaciji, iako ga Zapad i dalje izbjegava nakon višegodišnjeg građanskog rata.

Zemlje u regiji, uključujući Saudijsku Arabiju, Katar i druge, godinama su podržavale pobunjenike protiv Assada, ali je sirijska vojska - uz podršku Irana, Rusije i savezničkih paravojnih grupa - povratila veći dio zemlje. Zamrznute veze s Asadom počele su brže da se otapaju nakon razornih potresa u Siriji i Turskoj u februaru.

Sjedinjene Države tvrde da neće normalizirati odnose s Assadom i da njihove sankcije ostaju na snazi.

- Zemlje koje su odlučile da se normaliziraju s nepokajanim masovnim ubicom i trgovcem drogom, Basharom al-Assadom, idu pogrešnim putem – navodi u saopćenju američki predstavnik Joe Wilson, predsjednik Podkomiteta za Bliski istok, Sjevernu Afriku i centralnu Aziju.

Prijedlog zakona je predstavio Wilson zajedno s predsjednikom Komiteta za vanjsku politiku Predstavničkog doma Michaelom McCaulom i kopredsjedavajućim Kluba za slobodnu, demokratsku i stabilnu Siriju, republikancem Frenchom Hillom i demokratom Brendanom Boyleom, između ostalih.

Zakon je upozorenje Turskoj i arapskim zemljama da bi se mogle suočiti s teškim posljedicama ako se udruže s Assadovom vladom, kazao je Reutersu viši službenik Kongresa koji je radio na prijedlogu zakona.

- Readmisija Sirije u Arapsku ligu je zaista razbjesnila članove i jasno pokazala potrebu da se brzo djeluje kako bi se poslao signal - rekao je službenik.

Uposlenik je dodao da je State Department konsultovan u izradi nacrta zakona. State Department nije odmah odgovorio na zahtjev za komentar.

Odredbe zakona uključuju zahtjev za godišnju strategiju državnog sekretara za pet godina o suzbijanju normalizacije sa Assadovom vladom, uključujući listu diplomatskih sastanaka održanih između sirijske vlade i Turske, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Egipta i drugih.

Nacrtom bi se također razjasnila primjenjivost američkih sankcija na Syrian Arab Airlines i drugog prevoznika, Cham Wings. Prema predloženom zakonu, zemlje koje dozvoljavaju sletanje aviokompanijama suočiće se sa sankcijama protiv tog aerodroma, rekao je službenik.

Ukoliko bude usvojen, zakon bi također zahtijevao reviziju transakcija, uključujući donacije veće od 50.000 dolara u područjima Sirije koje drži Assadova vlada, bilo ko u Turskoj, UAE, Egiptu i nekoliko drugih zemalja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.