TRI KANDIDATA

Otvorena birališta na predsjedničkim i parlamentarnim izborima u Turskoj: Pravo glasa ima više od 64 miliona građana

Birališta će biti otvorena do 17 sati po lokalnom vremenu, u 87 regija

Erdoan, Kiličdarolu i Ogan. Anadolija

A. O.

14.5.2023

Otvorena su birališta širom Turske, čime je počelo glasanje na predsjedničkim i parlamentarnim izborima, a građani Turske birat će između tri predsjednička kandidata, te 24 političke stranke i 151 nezavisnog kandidata za parlament koji ima ukupno 600 poslaničkih mjesta.

Pravo glasa na izborima ima 64,11 miliona ljudi, a više od 4,9 miliona turskih građana glasa po prvi put.

Tri kandidata

Aktuelni predsjednik Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan), Kemal Kiličdarolu (Kilicdaroglu) i Sinan Ogan, prema redosljedu na glasačkom listiću, kandidati su za predsjednika Turske.

Četvrti kandidat Muharem Inće (Muharrem Ince), ranije je povukao kandidaturu. Aktuelni predsjednik Erdoan kandidat je Narodnog saveza predvođenog Strankom pravde i razvoja (AK Parti), na čijem se čelu nalazi. Kemal Kiličdarolu je kandidat opozicionog Nacionalnog saveza, predvođenog Republikanskom narodnom partijom (CHP). Sinan Ogan je kandidat ispred Saveza predaka, dok je Muharem Inće bio kandidat svoje Partije domovine, prije povlačenja kandidature u četvrtak.

Glasanje u 87 regija

Birališta će biti otvorena do 17 sati po lokalnom vremenu, u 87 regija.

Birališta su ranije bila otvorena i izvan Turske, u 75 država i 156 predstavništava ove zemlje.

Glasanje na graničnim prijelazima počelo je 27. aprila, a u diplomatskim predstavništvima 5. maja i trajalo je do 9. maja, prema ranije utvrđenom rasporedu.

Više od 3,41 miliona građana registrovano je za glasanje iz inostranstva.

Kako je saopćila Visoka izborna komisija Turske, nepotpuni rezultati će biti objavljeni istog dana, u prvim satima po zatvaranju birališta.

Praćenje izbora

Agencija Anadolija već 15 mjeseci aktivno radi na pripremama za praćenje predsjedničkih i parlamentarnih izbora, koji će biti održani u nedjelju u Turske, a kako bi rezultate izbora pravovremeno dostavila svojim pretplatnicima pripremljen je i poseban softver, izjavio je u četvrtak predsjednik Upravnog odbora i generalni direktor Anadolije Serdar Karagoz.

Karagoz je govorio o aktivnostima i pripremama koje Anadolija provodi na prikupljanju rezultata predsjedničkih i parlamentarnih izbora 14. maja i njihovom dostavljanju pretplatnicima.

Ističući da je agencija spremna za izbore i da od februara 2022. godine radi na tome da svojim pretplatnicima što brže dostavi rezultate izbora, Karagoz je rekao da je Anadolija razvila poseban softver putem kojeg će se podaci pretvarati u grafiku. Uposlenici Anadolije s terena će skenirati potpisane zapisnike s izbornih mjesta i njihove skenirane primjerke slati u centar za izbore Anadolije.

Navodeći da će približno 2.500 ljudi, uključujući stalne i honorarne zaposlenike, slobodne novinare i službe podrške, učestvovati na terenu širom Turske u prikupljanju izbornih podataka,

Karagoz je rekao:

- I ja ću biti na terenu. Poznata je škola koja je meni dodijeljena, i ja ću biti tamo. Sliku izvještaja o rezultatima izbora s potpisom s birališta ću proslijediti centru za praćenje izbora u kojem se upravo nalazimo.

Navodeći da broj glasačkih kutija iznosi više od 190.000 te da 2.500 uposlenika agencije neće biti dovoljno, Karagoz je rekao kako su i na tom planu poduzeli dodatne aktivnosti.

Promjena percepcije

Karagoz je naveo da će uz oko 2.500 zaposlenika koji rade u Anadoliji, službenici istraživačke kompanije, s kojom je sklopljen ugovor, također prenijeti vizualne prikaze izvještaja s biračkih mjesta i dostaviti ih u sistem.

Govoreći o ulozi Anadolije u izborima, Karagoz je podvukao kako ona nije dio izbora, već ih prati za svoje klijente.

Rekao je kako je bitno promijeniti percepciju da Anadolija objavljuje rezultate. Kako je kazao, Anadolija prati izbore za svoje pretplatnike, a rezultate izbora objavljuje državna izborna komisija.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.