MOŽDA ZAUVIJEK

Kraj švicarske bajke: Svi stanovnici morali su da napuste planinsko selo

Bespotrebno je reći da bi takvo klizište beznadežno zatrpalo Brienz

Seljani su imali 48 sati da se spakuju. Printscreen

A. O.

14.5.2023

Selo Brienz je neko vrijeme s geološke tačke gledišta ocijenjeno kao rizično. Tlo na kojem se nalazi spušta se prema dolini, zbog čega je čak i toranj crkve nagnut, a na kućama se često pojavljuju velike pukotine. Sada je došlo ono čega su se neki potajno plašili neko vrijeme. 

Napuštanje domova

Seljani su dobili 48 sati da spakuju sve što mogu i napuste svoje domove, piše BBC.

Razlog za to je upozorenje geologa da lokalitetu prijeti neposredna opasnost od gigantskog klizišta, koje bi moglo pokrenuti do dva miliona kubnih metara stijene sa planine koja gleda na selo. Bespotrebno je reći da bi takvo klizište beznadežno zatrpalo Brienz, koji se nalazi manje od 10 kilometara od poznatog skijališta Lenzerheide.

Nakon što su mještani spakovali sve što im je potrebno, došli su i spasiti domaće životinje. Između ostalog, lokalne muzne krave su odvedene na sigurno. Turbulentni razvoj događaja u Brienzu pokrenuo je mnoga pitanja o sigurnosti nekih planinskih zajednica u kontekstu zagrijavanja u Alpima.

Obilne kiše 

Posebno se pokazalo da su švicarske regije vrlo osjetljive na klimatske promjene. Zajedno sa topljenjem permafrosta visoko u planinama, češće se javljaju klizišta. Neke planine su oduvijek bile relativno nestabilne, ali se u posljednje vrijeme pomjeranja tla javljaju znatno češće.

Obilne kiše sada bi mogle pokrenuti planinu iznad sela Brienz. Sada meštani sela čekaju u privremenom smeštaju zbog odrona, koji bi najverovatnije trebalo da se desi tokom maja, i mole se da im promakne domove.

Pomalo bajkovito selo, kojih ima dosta u kantonu Graubünden, nalazi se na nadmorskoj visini od 1.144 metra i nije istorijski značajno mjesto. Prvi spomen datira iz 840. godine, pod imenom Brienzola. U 12. vijeku je već bio privredni centar kurskog biskupa.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.