POVEĆANJE NAORUŽANJA

Velika Britanija pomaže Ukrajini: Naoružat će ih dronovima s dometom većim od 200 kilometara

Ured premijera Velike Britanije je saopćio ovu informaciju

Velika Britanja: Šalje pomoć Ukrajini. Screenshot/Twitter

N. H.

15.5.2023

Ured premijera Velike Britanije Rišija Sunaka (Rishi) saopćio je da će pomoći Ukrajini tako što će ih snabdjeti s oružjem. U paketu koji će im biti poslan naći će se projektili protivzračne odbrane i stotine dronova dometa više od 200 kilometara.

- Danas će premijer potvrditi dalje snabdijevanje Ujedinjenog Kraljevstva stotinama raketa za protivzračnu odbranu i daljim bespilotnim zračnim sistemima, uključujući stotine novih jurišnih dronova s dometom više od 200 km - stoji u saopćenju.

Navodi se da će to sve biti isporučeno u nadolazećim mjesecima, dok se Ukrajina priprema za intenziviranje otpora ruske invazije.

Iako se čini da je najava više dronova nova, već je u javnosti govoreno da Britanija šalje seriju dalekometnih projektila u Ukrajinu.

Podsjećamo, predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski danas će se sastati s premijerom Sunakom. 

- Danas – London. Velika Britanija je lider kada je riječ o proširenju naših sposobnosti na zemlji i u vazduhu. Ova saradnja će se nastaviti i danas. Sastat ću se sa svojim prijateljem Rišijem. Vodit ćemo suštinske pregovore licem u lice - napisao je Zelenski na Twitteru.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.