SADA JE I SLUŽBENO

Vrhovna izborna komisija Turske: Predsjednika će odlučiti drugi krug

Jener je kazao da u prvom krugu nijedan kandidat nije uspio osvojiti potrebnih 50 posto glasova

Ahmet Jener. Anadolija

S. S.

15.5.2023


U Turskoj će 28. maja biti održan drugi krug izbora za predsjednika nakon što nijedan kandidat nije osvojio potrebnu većinu na izborima održanim u nedjelju, objavio je danas čelnik Vrhovne izborne komisije (YSK) Ahmet Jener (Yener).

Jener je kazao da u prvom krugu nijedan kandidat nije uspio osvojiti potrebnih 50 posto glasova.

Trećeplasirani je Sinan Oan

Aktuelni predsjednik Turske Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdoga), zajednički kandidat Narodnog saveza predvođen Strankom pravde i razvoja (AK Parti), u prvom krugu je osvojio 49,51 posto, a Kemal Kiličdarolu (Kilicdaroglu), predsjednik opozicione Republikanske narodne partije (CHP) i zajednički kandidat Nacionalnog saveza, bio je drugi s 44,88 posto glasova.

Sinan Oan (Ogan) iz ATA saveza osvojio je 5,17 posto, a Muharem Inđe (Muharrem Ince), koji se povukao iz predsjedničke utrke krajem prošle sedmice, 0,44 posto glasova.

Visoka izlaznost

U drugom krugu će se za mjesto predsjednika boriti Erdoan i Kiličdarolu.

Jener je izjavio da je izlaznost birača u zemlji iznosila 88,92 posto, a u inozemstvu 52,69 posto.

Građani Turske u nedjelju su glasali na redovnim predsjedničkim i parlamentarnim izborima, a birali su između tri predsjednička kandidata te 24 političke stranke i 151 nezavisnog kandidata za novi saziv Velike narodne skupštine koja ima ukupno 600 zastupničkih mjesta.

Više od 64,1 miliona građana registrovano je za glasanje, uključujući više od 1,76 miliona onih koji su glasali u inozemstvu i 4,9 miliona onih koji su glasali prvi put.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.