DOBIO 5 POSTO GLASOVA

Izgubio je izbore, ali će u 2. krugu dosta odlučivati: Od Oana zavisi da li će doći do promjena

Oan je kandidat ultranacionalističke Ata-Alijanse i za mnoge je neočekivano dobio pet posto glasova

Sinan Oan. AP Photo/Burhan Ozbilici

S. S.

15.5.2023

U izbornoj drami u Turskoj, dva vodeća kandidata idu u drugi krug predsjedničkih izbora 28. maja, a čini se da će presudnu ulogu imati treći kandidat koji je osvojio samo pet posto glasova birača.

Naime, na osnovu više od 99 posto prebrojanih glasova, aktuelni predsednik Redžep Tajip Erdoan osvojio je 49,40 posto, njegov glavni protivkandidat Kemal Kiličdarolu 44,96.

Obojica su uvjereni u svoju pobjedu, ali veliko je pitanje kome će pripasti glasovi autsajdera Sinana Oana (55) koji je na predsjedničkim izborima završio na trećem mjestu.

Još 14 dana

Oan je kandidat ultranacionalističke Ata-Alijanse i za mnoge je neočekivano dobio pet posto glasova.

- Do drugog kruga imamo 14 dana pred sobom - rekao je Oan tokom izborne večeri ne želeći da nagovijesti kojeg će kandidata podržati.

Interesantno je da je sad ovom poraženom trećem kandidatu pripala odgovorna uloga jer će njegova preporuka biračima za koga da glasaju učiniti tog kandidata favoritom, piše BILD.

Oan zna da će njegovih pet posto glasova biti odlučujući. Oni bi mogli Erdoanu da donesu - ili odnesu - pobjedu.

On je najavio da će se o daljim koracima konsultovati sa saradnicima. Svakako, svojim uspjehom smatra što će u drugom krugu upravo njegov tabor imati važnu ulogu.

"Narod može da bude miran"

- Naš narod može da bude miran. Nikad nećemo dopustiti da Turska zapadne u krizu - rekao je Oan poslije izbora u Ankari. Nije jasno kada će Oan donijeti odluku.

Muharem Inđe iz Otadžbinske partije je povukao kandidaturu uoči izbora, ali je njegovo ime ostalo na glasačkim listićima i za njega je glasalo 0,43 posto birača.

Činjenica je da su Oanovi stavovi neprijateljski prema Kurdima i izbjeglicama. Važi za tvrdokornog nacionalistu, što bi moglo da ide na ruku Erdoanu.

- Ipak, moramo biti pozitivni. Opozicija nikad nije ušla u drugi krug, nikad nije dobila toliko glasova, a Erdoan nikad nije bio tako slab kao sada. Procentualno gledano, promjena je i dalje moguća - objašnjava njemačko-turski politilog i bokser Unsal Arik za BILD.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.