"CROSSFIRE HURRICANE"

Kraj četverogodišnje istrage: Objavljen izvještaj o istrazi FBI o navodnoj vezi Trampa i Rusije

U izvještaju na 306 stranica specijalni savjetnik Durham rekao je da FBI-ovoj istrazi nedostaje “analitička strogost”

Donald Tramp. Anadolija

H. J. I.

16.5.2023

FBI-u su nedostajali dokazi da bi istražio predsjedničku kampanju Donalda Trampa (Trump) 2016. i previše se oslanjao na savjete Trampovih političkih protivnika u pokretanju istrage, zaključio je američki specijalni savjetnik Džon Durham (John) u izvještaju objavljenom 15. maja. 

Izvještaj označava kraj četvorogodišnje istrage potencijalnih pogrešnih koraka FBI-a u pokretanju istrage "Crossfire Hurricane" o potencijalnim kontaktima između Trampove predsjedničke kampanje i Rusije 2016. godine, prenosi RSE.

"Stvarni dokazi"

Durham je zaključio da američke obavještajne službe i organi za provođenje zakona nisu posjedovali nikakve "stvarne dokaze" o dosluhu između Trampove kampanje i Rusije prije pokretanja istrage.

Dugo očekivani izvještaj snažno kritikuje postupanje FBI-a u ovoj istrazi, a FBI je saopštio da se pozabavio pitanjima istaknutim u ovom izvještaju. FBI je u saopštenju naveo da je “već implementirao desetine korektivnih mjera”.

U izvještaju na 306 stranica specijalni savjetnik Durham rekao je da FBI-ovoj istrazi nedostaje “analitička strogost”.

Zaključio je da američka agencija prije pokretanja istrage nije posjedovala “stvarne dokaze” o dosluhu između kampanje Donalda Trampa i Rusije.

Sirovi, neanalizirani i nepotvrđeni obavještajni podaci

U izvještaju Durham, kojeg je imenovao tadašnji državni tužilac Vilijam Bar (William) Barr 2019., optužio je FBI da je djelovao na osnovu “sirovih, neanaliziranih i nepotvrđenih obavještajnih podataka”.

U izvještaju se navode značajne razlike u načinu na koji je FBI vodio istragu o Trampu u poređenju s drugim potencijalno osjetljivim istragama, poput onih koje uključuju njegovu izbornu rivalku iz 2016. godine Hilari Klinton (Hillary Clinton).

Istraga o navodnim vezama između Trampove kampanje i Rusije, koju je proveo specijalni savjetnik Robert Mjuler (Mueller), dovela je do desetina krivičnih prijava protiv bivšeg osoblja Trampove kampanje i zaključila da se Rusija pokušala umiješati u izbore 2016. godine.

Međutim, nije utvrđeno da su Trampova kampanja i Rusija zajedno uticale na izbore.

Pišući na svojoj platformi za društvene mreže Truth Social, Tramp je rekao da Durhamov izvještaj pokazuje da je “američka javnost prevarena”.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.