GUVERNER FLORIDE

Desantis sljedeće sedmice službeno objavljuje kandidaturu za predsjednika SAD

Desantis će vjerovatno podnijeti dokumentaciju kojom će objaviti svoju kandidaturu 25. maja kako bi se poklopio sa sastankom donatora u Majamiju

Ron Desantis. Printscreen

H. J. I.

18.5.2023

Republikanski guverner Floride Ron Desantis (DeSantis, 44) iduće će sedmice službeno ući u utrku za predsjednika SAD 2024., izvijestio je Wall Street Journal pozivajući se na izvore.

Desantis će vjerovatno podnijeti dokumentaciju kojom će objaviti svoju kandidaturu 25. maja kako bi se poklopio sa sastankom donatora u Majamiju. U pozivnici za događaj 25. maja navedeno je kako će donatori biti pozvano na "rad", što je očita aluzija na prikupljanje novca za Desantisa, prema izvoru upoznatom s događajem.

Najsnažnja prijetnja Trampovim naporima da osvoji republikansku nominaciju

Desantis je možda najsnažnija prijetnja Trampovim naporima da po treći put osvoji republikansku nominaciju za izbore 2024.

Istraživanja javnog mnijenja pokazuju da je on među republikancima u najboljoj poziciji za duel s bivšim predsjednikom Trampom koji je već objavio svoju kandidaturu.

Tramp pojačao napade na Desantisa

Tramp je posljednjih sedmica pojačao svoje političke napade na guvernera Floride i održava uvjerljivo vodstvo na republikanskim predizborima 2024., prema nedavnoj anketi Reutersa/Ipsosa.

Desantis je studirao na elitnim univerzitetima Yaleu i Harvardu. Uz to bio je u američkoj mornarici i sudjelovao u vojnoj intervenciji u Iraku.

Nakon aktivne službe, Desantis je radio kao savezni tužitelj, a u Kongres SAD prvi put ulazi 2012. godine, kao predstavnik SAD za šesti okrug Floride. Prvi put Guverner Floride postaje 2018. godine, a ponovo je izabran u novembru prošle godine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.