STIŽE I ZELENSKI

Danas počinje sastanak zemalja G7: Žele smanjiti utjecaj Kine

Skupina bi trebala objaviti izjavu o ekonomskoj sigurnosti

Predstavnici zemalja G7. Brendan Smialowski/Pool Photo via AP

N. Aj.

20.5.2023

Čelnici najbogatijih svjetskih demokratija žele premostiti golemi jaz s ekonomijama u usponu tako što će se usredotočiti na infrastrukturu i smanjenje duga, kažu dužnosnici, a što je dio strategije za smanjenje utjecaja koji Kina ima u zemljama s nižim prihodima.

Utjecaj Kine

Ukrajina će ponovno biti u fokusu pažnje čelnika skupine G7 koji se danas okupljaju na drugom danu trodnevnog samita u japanskom gradu Hirošimi, gdje bi trebao stići i ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski. Doseg do “Globalnog juga” je tema samita koja naglašava i rastuću ekonomsku važnost zemalja poput Indije i prodiranje Kine na tržišta u razvoju.

Članovi G7, sastavljeni od Sjedinjenih Država, Japana, Njemačke, Francuske, Velike Britanije, Italije i Kanade, sve su više usredotočeni, kažu dužnosnici, na to kako utjecaj Kine u zemljama s niskim i srednjim dohotkom utječe na opskrbne lance i ekonomsku sigurnost.

Skupina bi trebala objaviti izjavu o ekonomskoj sigurnosti, rekao je američki dužnosnik. Ruski rat u Ukrajini također je pogodio zemlje s niskim prihodima, kažu članice G7.

- Zemlje s niskim i srednjim dohotkom nesrazmjerno su pogođene ruskim agresorskim ratom protiv Ukrajine - rekli su čelnici u nacrtu svog konačnog saopćenja koje je Reuters dobio u petak.

Sjednica o miru i sigurnosti

Ukrajinski predsjednik Zelenski prisustvovat će samitu G7 u Hirošimi u nedjelju i održat će bilateralni sastanak s japanskim premijerom Fumiom Kišidom (Kishida) tokom svog boravka, objavilo je japansko ministarstvo vanjskih poslova.

Zelenski će učestvovati na sjednici o miru i sigurnosti zajedno s čelnicima G7 i pozvanim zemljama, navodi ministarstvo. Ukrajinski predsjednik u Hirošimu stiže danas, a očekuje se da će održati bilateralne sastanke s ostalim učesnicima samita.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.