IZBORI U NEDJELJU

Završeno glasanje u diplomatskim predstavništvima Turske: Erdoan se zahvalio glasačima

Građani na graničnim prelazima i na aerodromima moći će glasati sve do zatvaranja redovnih birališta, u nedjelju 28. maja do 17 sati

Redžep Tajip Erdoan. Anadolija

Anadolija

25.5.2023

Završeno je glasanje pri diplomatskim predstavništvima Republike Turske, gdje su građani od 20. maja mogli glasati za drugi krug predsjedničkih izbora, koji će biti održani 28. maja.

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan) podijelio je objavu za glasače u inostranstvu koji su glasali u drugom krugu predsjedničkih izbora.

Glasanje u inostranstvu

- Proces glasanja u inostranstvu, koji je počeo 20. maja, završen je danas. Želio bih da se zahvalim svakom od moje braće koji su glasali, odražavajući njihovu volju i koji ponosno predstavljaju našu naciju u cijelom svijetu, iako su daleko od svoje domovine - rekao je Erdoan.

Građani na graničnim prelazima i na aerodromima moći će glasati sve do zatvaranja redovnih birališta, u nedjelju 28. maja do 17 sati.

- Pozivam naše građane, koji još nisu bili u mogućnosti da glasaju, da iskoriste ovu priliku - rekao je turski predsjednik.

Rekordan odziv

Kako je kazao, i u drugom krugu predsjedničkih izbora rekordan je odziv, kao i na izborima 14. maja.

- Odradili ste svoju građansku dužnost na najbolji mogući način - dodao je Erdoan.

U drugom krugu predsjedničkih izbora su aktuelni turski predsjednik Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan), koji je u prvom krugu osvojio 49,5 posto glasova, i lider turske opozicije Kemal Kiličdarolu (Kilicdaroglu), koji je u prvom krugu skupio 44,89 posto glasova.

Erdoganov Narodni savez predvođen vladajućom Strankom pravde i razvoja (AK Parti) osvojio je većinu u državnom parlamentu u prvom krugu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.