SUKOBI

Saudijska Arabija i SAD izvještavaju o većem stepenu poštivanja primirja u Sudanu

Primirje postignuto uz posredovanje Rijada i Vašingtona, stupilo je na snagu u ponedeljak

Sudan: Prekid vatre. Fena

Z. K.

26.5.2023

 Saudijska Arabija i Sjedinjene Američke Države saopćile su u petak da se zaraćene strane u sukobu u Sudanu više pridržavaju novog, sedam dana dugog, prekida vatre nakon dana sporadičnih borbi, prenosi AFP.

Dvojica posrednika

Primirje postignuto uz posredovanje Rijada i Vašingtona, stupilo je na snagu u ponedeljak, ali su borbe nastavljene u glavnom gradu Sudana Kartumu i zapadnom Darfuru. Posebno intenzivni sukobi izbili su u srijedu, navodi se u zajedničkoj izjavi dvojice posrednika.

Sukob u Sudanu izbio je sredinom aprila nakon mjeseci eskalacije tenzija između vojske, predvođene generalom Abdel-Fattahom Burhanom, i Snaga za brzu podršku, moćne paravojske kojom komanduje general Mohamed Hamdan Dagalo.

U sukobu su poginula najmanje 863 civila, uključujući najmanje 190 djece, prema najnovijim podacima Sudanskog sindikata ljekara.

Najnoviji, sedmični prekid vatre je sedmi pokušaj primirja nakon što su ostali prekršeni.

Novi međustranački odbor zadužen za praćenje potencijalnih kršenja u srijedu je primijetio "upotrebu artiljerije i vojnih aviona i dronova, vjerodostojne izvještaje o zračnim napadima, neprekidne borbe" u Kartumu i Darfuru.

Humanitarna misija

Usred zatišja u četvrtak, humanitarne misije su bile u mogućnosti da isporuče "hitno potrebne medicinske potrepštine na nekoliko lokacija u Sudanu", navodi se u zajedničkom saopćenju. U toku su i napori da se obnove telekomunikacijske usluge u Kartumu i drugim dijelovima zemlje, navodi se.

U petak su stanovnici Kartuma prijavili samo sporadičnu vatru. Međutim, Sudan TV je kasnije tokom dana prenijela saopćenje Ministarstva odbrane u kojem poziva sve penzionisane vojnike i građane sposobne za borbu da se upute u najbližu vojnu komandu da se naoružaju radi samozaštite.

Tokom proteklih šest sedmica, pljačke su postale raširena pojava u mnogim područjima u Kartumu, koja su također bez vode i struje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.