SRUŠENA BRANA

Panika u Ukrajini: Imamo još sat vremena, evo šta slijedi poslije

Nivo vode oko brane Kahovke u južnoj Ukrajini, koja je dignuta u vazduh, porastao je deset metara

Rusi srušili branu. TANJUG / Maxar Technologies

E. A.

6.6.2023

Južna komanda ukrajinske vojske saopćila je rano jutros da su ruske snage digle u vazduh branu Kahovka na Dnjepru kod Hersona.

Na društvenim mrežama dijele se šokantni snimci iz ove oblasti, gdje će voda poplaviti okolna područja u narednim satima. Kako prenosi ruska agencija Tass, voda je već porasla za deset metara, što znači da je apokalipsa na pomolu.

Rusi i Ukrajinci međusobno se optužuju za uništenje brane, dok je u toku hitna evakuacija lokalnog stanovništva.

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski sazvao je zbog alarmantne situacije hitan sastanak Vijeća za nacionalnu sigurnost i odbranu Ukrajine.

Nivo vode je porastao deset metara

Nivo vode oko brane Kahovke u južnoj Ukrajini, koja je dignuta u vazduh, porastao je deset metara, a nekoliko nizvodnih ostrva već je potpuno poplavljeno, saopćila je ruska državna novinska agencija Tass pozivajući se na lokalne vlasti.

Za sada je 22.000 ljudi koji žive u 14 naselja u južnoj ukrajinskoj regiji Herson u opasnosti od poplava nakon eksplozije na brani, rekao je proruski zvaničnik regije.

Ukrajinski premijer Denis Šmigal odvojeno je rekao da je do 80 naselja u opasnosti od poplave nakon što je oštećena brana.

Proruski zvaničik u gradu Novoj Kahovki rekao je da su stanovnici oko 300 kuća evakuisani nakon što je probijena obližnja brana.

Bez struje

TASS je također citirao ruskog gradonačelnika Nove Kahovke Vladimira Leontjeva koji je rekao da je dio grada isključen sa snabdijevanja strujom iz sigurnosnih razloga.

Milovanov napominje kako je situacija vjerovatno i gora na lijevoj strani obale koju kontrolišu Rusi.

- Biće jače pogođena, a komunikacija je ograničena - navodi Milovanov uz snimak poplavljenog Hersona.

Zvaničinci koje je postavila Rusija rekli su da nuklearnoj elektrani Zaporožje, najvećoj nuklearnoj elektrani u Evropi, još uvijek ne prijeti opasnost od rušenja brane.

Nuklearna elektrana vodu za hlađenje dobija iz rezervoara. Ukrajinska vojska je rekla da su ruske snage digle branu u vazduh, dok su ruski izvori okrivili Ukrajinu.

- Ruske okupacijske snage digle su u vazduh Kahovku - objavilo je u utorak južno zapovjedništvo ukrajinskih oružanih snaga na svojoj Facebook stranici.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.