NOVI PROBLEMI

Rušenje brane Kahovka ugrozilo je i nuklearnu elektranu u Zaporožju

Grosi ističe kako je nivo vode u akumulaciji već drastično pao

Elektrana Zaporožje. Twitter

D. H.

8.6.2023

Prvi čovjek Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grosi (Grossi) upozorio je kako je eksplozija na brani Kahovka veliki problem i za nuklearnu elektranu Zaporožje koja se nalazi uzvodno.

Nuklearni incident

S obzirom na to da elektrana upravo iz ove akumulacije koristi vodu za hlađenje reaktora, Grosi ističe kako postoji rizik da bi postrojenje moglo ostati bez "esencijalne" vode koja je potrebna za hlađenje šest reaktora.

- U najgorem slučaju, bez hlađenja, rizikovali bismo nuklearni incident s tragičnim ekološkim posljedicama. Svakako postoji opasnost, možda za nekoliko sedmica ili mjesec, ali nešto je potrebno učiniti. Ne želimo ovdje stvarati paniku, ali to je ozbiljna situacija jer je normalno da imate zagarantovanu količinu vode koja cirkuliše u tim reaktorima - poručio je Grosi.

Pao nivo vode

Također, Grosi ističe kako je nivo vode u akumulaciji već drastično pao.

- Nivo vode u akumulaciji Kahovka već je pao za gotovo 2,8 metara. Ako nivo padne ispod 12,7 metara, tada elektrana više neće moći da pumpa vodu iz rezervoara do lokacije. Budući da je potpuni obim štete na brani i dalje nepoznat, nemoguće je predvidjeti kada će se to dogoditi. Ako se trenutna stopa pada nastavi, kritični nivo će biti dosegnut u naredna dva dana - sugeriše Grosi.

Iako su reaktori sada zatvoreni, Grossi ističe kako je voda za hlađenje neophodna za funkcionisanje.

- Uprkos činjenici da je svih šest reaktora zatvoreno i dalje im je potrebna voda za hlađenje, kako bi se spriječilo topljenje goriva i moguće ispuštanje radioaktivnog materijala - zaključio je Grosi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.