EKVADOR

Ženu proglasili mrtvom, pa "oživjela" dok su je pripremali za sprovod

Žena se i dalje nalazi na Odjelu intenzivne njege i pod ljekarskim je nadzorom

Vidjeli da žena diše. Twitter

A. O.

12.6.2023

Bolnica u Ekvadoru proglasila je u petak 74-godišnju Belu Montoju (Bellu Montoyu) mrtvom, nakon što je zaprimljena u bolnicu zbog posljedica srčanog udara, a nekoliko sati kasnije porodica je otvorila lijes i shvatila da žena i dalje diše.

- Malo-pomalo procesuiram što se dogodilo. Sada želim samo da se zdravlje moje majke poboljša. Želim je živu i uz sebe - rekao je njen sin Žilbert Belberan (Gilbert Balberán).

Žena se i dalje nalazi na Odjelu intenzivne njege i pod ljekarskim je nadzorom, piše El Universo.

- Mama mi je na kisiku. Srce joj je stabilno. Ljekar je nju uštinuo za ruku i ona je reagirala. Kažu mi da je to dobro jer to znači da malo-pomalo reagira - rekao je Žilbert.

Ljekar iz bolnice Martin Icaza (Martín Icaza) porodici je u petak u podne predao tijelo jer je, kako su tada tvrdili iz bolnice, umrla.

- Čak su nam dali i smrtovnicu - rekao je Žilbert koji je za organizaciju sprovoda morao prikupljati donacije.

Bela je ostala u lijesu od 14 sati do 18:30, kada je porodica otvorila lijes da tijelo pripremi za bdjenje. Tada su njen sin i ostatak porodice shvatili da žena i dalje diše. Snimak je objavljen na društvenim mrežama, a na njoj se vidi da žena miče ustima i pokušava doći do daha.

- Mama je počela micati lijevu ruku, otvarati oči, usta. Tudila se disati - rekao je Žilbert.

Lokalni mediji pišu da je događaj šokirao zajednicu te da slučaj treba istražiti i sankcionirati jer je starica mogla biti živa zakopana.

Još uvijek nema službenog objašnjenja, ni bolnica ni ministarstvo zdravstva nisu se oglasili o slučaju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.