TVRDI IZVOR

Zemlje se ne mogu dogovoriti ko će ga naslijediti: Stoltenberg ostaje šef NATO-a?

Ko god je u toj ulozi, suočava se s dvostrukim izazovima održavanja saveznika na okupu u podršci Ukrajini

Ima široku podršku u savezu. Printscreen

Z. K.

17.6.2023

Očekuje se da će Jens Stoltenberg biti zamoljen da ostane glavni sekretar NATO-a još godinu, prenosi britanska agencija Reuters neimenovane izvore, zbog toga što se vojni savez ne uspijeva dogovoriti o njegovu nasljedniku uoči summita sredinom jula u Litvi.

- Stoltenberg, Norvežanin koji je na toj dužnosti proveo devet godina i trebao bi odstupiti krajem septembra, ima široku podršku u savezu i nastavlja biti učinkovit vođa - rekao je Reutersu izvor koji je želio ostati anoniman.

Bliži se samit

- Bajdenova (Biden) administracija razmišlja o tome da Stoltenberg ostane još godinu. Ne čini se da trenutno postoji konsenzus unutar saveza o njegovoj zamjeni - rekao je američki dužnosnik koji je također želio ostati anoniman. "

Izgledi da se od Stoltenberga zatraži produženje mandata četvrti put povećali su se kako se bliži samit u Vilniusu, a saveznici strahuju od pokazivanja nejedinstva, dok NATO nastavlja odgovarati na ruski rat u Ukrajini.

Ko god je u toj ulozi, suočava se s dvostrukim izazovima održavanja saveznika na okupu u podršci Ukrajini, dok se istovremeno čuva od bilo kakve eskalacije koja bi NATO izravno uvukla u rat s Rusijom. Britanski ministar odbrane Ben Wallace prošle je sedmice izjavio da bi volio taj posao.

Ko su kandidati

S obzirom na to da se neke vlade zalažu za prvu žensku sekretaricu NATO-a, danska premijerka Mette Frederiksen pojavljuje se kao ozbiljna kandidatkinja. Frederiksen se ranije ovog mjeseca sastala s američkim predsjednikom Joeom Bidenom u Washingtonu, prije nego što je Stoltenberg ove sedmice posjetio Bijelu kuću radi razgovora s Bidenom.

Američki dužnosnici vjeruju da postoji niz različitih kandidata i da Biden ima visoko mišljenje o svima njima, uključujući i dansku premijerku, rekao je izvor. Biden vjeruje da je Stoltenberg obavio ogroman posao u izazovnom vremenu, a to stajalište zastupaju i mnogi drugi saveznici, dodao je izvor.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.