CRVENO UPOZORENJE

Toplotni val zahvatio Indiju, u državi Utar Pradeš preminule najmanje 54 osobe

Temperature su visoke posljednjih dana uz teške nestašice struje, što je pogoršalo situaciju

Toplotni val zahvatio Indiju. Fena

FENA

19.6.2023

Najmanje 54 osobe preminule su u oblasti u sjevernoj indijskoj državi Utar Pradeš u posljednjih nekoliko dana, javile su u ponedjeljak novine Times of India, dok su vlasti istraživale da li je gubitak života uzrokovan toplotnim valom u regiji.

Još 45 osoba je preminulo u susjednoj državi Bihar, javljaju lokalne novine.

Crveno upozorenje zbog ekstremnih vrućina

Indijski meteorološki zavod objavio je prošle sedmice crveno upozorenje od ekstremnih vrućina u nekim regijama zemlje, među kojima su Utar Pradeš i Bihar.

Vlada je saopćila da istražuje uzroke smrti koje su se desile tokom tri dana prošle sedmice u oblasti Ballia u Utar Pradešu, oko 970 kilometara jugoistočno od Nju Delhija.

- Desili su se smrtni slučajevi u okrugu, ali je veoma teško reći da li se to desilo zbog toplotnog vala - kazao je Ravindra Kumar, najviši administrativni zvaničnik oblasti, za Reuters, ne potvrđujući broj smrtnih slučajeva.

- Nekoliko smrtnih slučajeva povezano je sa starošću, dok neki imaju različite uzroke. Nema konkretnih dokaza o toplotnom valu iza tih smrti - kazao je.

"Neodgovorna izjava"

Vlada je otpustila Diwakara Singha, glavnog medicinskog službenika u glavnoj državnoj bolnici u Baliji, jer je izjavio da su smrti uzrokovane vrućinom.

Zamjenik državnog ministra, Brajesh Pathak, saopćio je na društvenim mrežama da je Singh smijenjen s položaja jer je dao "neodgovornu izjavu".

Temperature su visoke posljednjih dana uz teške nestašice struje, što je pogoršalo situaciju.

U Biharu je 45 ljudi izgubilo živote zbog bolesti uzrokovanih vrućinom, objavile su novine Hindustan Times. Zvaničnici u Patni, glavnom gradu Bihara, nisu odgovarali na telefonske pozive.

Poplave izazvane obilnim kišama

Iako se očekivalo da će se toplotni val nastaviti u nekim regijama u ponedjeljak, dijelovi indijske sjeveroistočne države Asam potresli su se zbog poplava izazvanih obilnim kišama.

- Intenzitet padavina u Asamu i drugim sjeveroistočnim državama vjerovatno će porasti ove sedmice. Očekuje se da će brojne džepove teritorije u ovoj sedmici zahvatiti obilne do izuzetno jake padavine, što bi moglo dovesti do poplava - kazao je visoki zvaničnik iz Meteorolškog zavoda.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.