"ŠANSA ZA BORBU"

Članice UN-a usvojile prvi sporazum o zaštiti morskog života na otvorenom moru

Delegati iz 193 zemlje članice počeli su aplaudirati, a zatim ustali uz neprekidne ovacije kada je singapurska ambasadorica za pitanja okeana

Sjednica UN-a. Twitter

FENA

19.6.2023

Članice Ujedinjenih naroda usvojile su u ponedjeljak prvi sporazum o zaštiti morskog života na otvorenom moru, a šef UN-a je pozdravio historijski sporazum kao davanje okeanu "šanse za borbu".

Delegati iz 193 zemlje članice počeli su aplaudirati, a zatim ustali uz neprekidne ovacije kada je singapurska ambasadorica za pitanja okeana, Rena Lee, koja je predsjedavala pregovorima, udarila čekićem nakon što nije čula prigovore na odobrenje sporazuma.

Sporazum o zaštiti biodiverziteta u vodama izvan nacionalnih granica, poznatim kao otvoreno more, koje pokrivaju skoro polovinu zemljine površine, bio je u raspravi više od 20 godina jer su napori za postizanje sporazuma u više navrata zastajali. Ali u martu su se delegati na međuvladinoj konferenciji koju je osnovala Generalna skupština UN-a u decembru 2017. složili oko sporazuma.

Novi sporazum je u skladu sa Konvencijom UN-a o pravu mora, koja je stupila na snagu 1994. godine, prije nego što je morski biodiverzitet bio dobro uspostavljen koncept. Bit će otvoren za potpis 20. septembra, tokom godišnjeg sastanka svjetskih lidera u Generalnoj skupštini, a stupit će na snagu kada ga ratificira 60 zemalja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.