PETA ISLAMSKA DUŽNOST

Oko 2,5 miliona muslimana obavilo hadž i zvanično postali hadžije

Ove godine u organizaciji Ureda za hadž i umru iz BiH hadž je obavilo 2.200 hadžija iz BiH

Obilazili oko Kabe sedam puta i to u smjeru obrnutom od smjera kretanja kazaljke na satu. Printscreen

Anadolija

28.6.2023

Oko 2,5 miliona muslimana, koji trenutno borave na svetim mjestima u Saudijskoj Arabiji povodom obreda hadža, upotpunili su svoje obrede i zvanično postali hadžije, javlja Anadolu.

Nakon boravka na brdu Arafat, jednom od tri farza ili tri temeljna obreda hadža, vjernici su se jučer nakon zalaska sunca uputili prema dolini Muzdelifi gdje su se zadržali do zore prvog dana bajrama.

Tu su skupili kamenčiće, a nakon toga otišli prema Mini, gdje su obavili obred ”bacanja kamenčića” na tri mjesta zvana džemreta. "Bacanje kamenčića” simbolično znači borbu protiv prokletog šejtana. Muslimani su time upotpunili obrede hadža i postali hadžije.

Potom su otišli do Kabe gdje su obavili tavaf, obred hadža koji se sastoji od kruženja, odnosno obilaženja oko Kabe. Tokom hadža, muslimani koji su odlučili da obave ovu petu islamska dužnost obilaze oko Kabe sedam puta i to u smjeru obrnutom od smjera kretanja kazaljke na satu.

Ove godine u organizaciji Ureda za hadž i umru iz BiH hadž je obavilo 2.200 hadžija iz Bosne i Hercegovine. Povratak je planiran od 5. do 8. jula.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.