PETA ISLAMSKA DUŽNOST

Bešo-Haskić: Hadž i umra pored duhovnog, iziskuju i mnogo fizičkog napora

Svi oni nad hadžijama bdiju 24 sata i posebno su odgovorni za svoje grupe, odnosno zadatke

Lejla sa hadžinicama. Printscreen

A. O.

22.6.2023

Bh. hadžije tokom obavljanja pete islamske dužnosti prate rukovodstvo Ureda za hadž i umru Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, vodiči, medicinski tim ljekara i tehničara i četiri šerijatske konsultantice za žene.

Svi oni nad hadžijama bdiju 24 sata i posebno su odgovorni za svoje grupe, odnosno zadatke.

Profesorica fikha u Elči Ibrahim-pašinoj medresi Lejla Bešo-Haskić svoje službovanje nije ograničila samo na predviđene edukacije ženama, već je sa starijim i iznemoglim hadžiniciama susretljivo, rame uz rame, ruku pod ruku, odgovorila i izazovima obavljanja umre u Mekki.

- Hadž i umra pored duhovnog, iziskuju i mnogo fizičkog napora. Naše majke se trude, ali mi smo tu da im olakšamo obavljanje obreda - podsjeća Bešo-Haskić.

Šerijatske konsultantice su tokom boravka hadžija u Medini prema utvrđenom planu realizirale edukacije za žene, govoreći im o obredima koji im predstoje u Mekki, posebno se bazirajući na umru.

Kako najavljuje Bešo-Haskić, uoči početka priprema za obrede hadža, šerijatske konsultantice će i ovom važnom segmentu održati potrebne edukacije za hadžinice. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.