NJEMAČKI KANCELAR

Šolc: Pobuna je oslabila Putina, njegov položaj nije čvrst kako je tvrdio

Šolc je rekao da ne želi spekulirati o tome koliko će još Putin ostati na vlasti

Olaf Šolc. AP

H. J. I.

29.6.2023

Njemački kancelar Olaf Šolc (Scholz) rekao je u srijedu da je neuspjela pobuna u Rusiji prošloga vikenda oslabila predsjednika Vladimira Putina, ali nije jasno kako će ona utjecati na rusku invaziju u Ukrajini.

Šolc je u jednosatnom razgovoru za ARD ponovio riječi američkoga predsjednika Džoa Bajdena (Joe Biden), izjavivši da je pobuna plaćeničke grupe Wagner dio borbe za vlast u Rusiji te da Zapad nije u nju upleten.

"Pukotine u vladajućim strukturama"

- Vjerujem da je Putin oslabljen jer pobuna razotkriva pukotine u vladajućim strukturama, a njegov položaj nije toliko čvrst kao što je uvijek tvrdio - rekao je njemački kancelar.

Na pitanje o posljedicama pobune na rat u Ukrajini, Šolc je odgovorio da je preduslov za uspješne mirovne pregovore to da Rusija prihvati da mora povući svoje vojnike iz Ukrajine. 

- Nije posve jasno hoće li to ovi događaji olakšati ili otežati - rekao je.

Šolc je rekao da ne želi spekulirati o tome koliko će još Putin ostati na vlasti, istaknuvši da je cilj potpore koju Zapad pruža Ukrajini pomoći toj zemlji da se obrani, a ne izazvati promjenu režima.

Ruske obavještajne službe istraživale su jesu li zapadne špijunske agencije imale ikakvu ulogu u neuspjeloj pobuni, rekao je ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov, kako je prenio TASS.

"Nemamo nikakve veze sa sukobom u Rusiji"

Šolc je rekao da je u subotu razgovarao s čelnicima Sjedinjenih Država, Francuske i Britanije, ali i s poljskim premijerom Mateuszom Morawieckim.

- Vrlo brzo smo se složili da ostanemo jako mirni. Mi nemamo nikakve veze sa sukobom u Rusiji - rekao je.

Na pitanje je li se u bilo kojem trenutku u subotu ponadao da će pobuna izazvati kraj Putinove vladavine, odgovorio je da to ne bi imalo smisla jer nije jasno bi li ono što bi došlo poslije njega bilo bolje.

Uz ostalo, Šolc je u intervjuu rekao kako vjeruje da će predsjednik Bajden pobijediti na izborima sljedeće godine.

- Doista vjerujem da će predsjednik Bajden biti ponovno izabran, jer on nije samo iskusan političar, nego i osoba koja doista radi na socijalnoj koheziji u svojoj zemlji - rekao je njemački kancelar, koji je socijaldemokrat.

Bajden, dodao je, radi što treba kako bi se usprotivio "trampizmu i sličnim pokretima".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.