EUROPOL RAZBIO KRIMINAL

Video / 6,5 tona kokaina pronađeno skriveno između banana u Kolumbiji i Španiji

Vođa kriminalne mreže smatra se jednim od najvećih španskih trgovaca drogom

Kokain skriven u paketima. Printscreen

A. O.

30.6.2023

Europol je podržao Špansku civilnu gardu (Guardia Civil) da razbije kriminalnu mrežu uključenu u višetonsku trgovinu kokainom iz Južne Amerike u EU.

Istraga, koja je započela u oktobru 2022. godine, uključila je kolumbijsku nacionalnu policiju (Policía Nacional de Colombia) i državnu policiju Latvije (Latvijas Valsts policija). Europol je omogućio razmjenu informacija i pružio kontinuiranu analitičku podršku.


Na dan akcije, Europol je rasporedio službenike u Španiju da podrže razvoj obavještajnih podataka tokom terenskih aktivnosti.

Ukupni rezultati uključuju:

- Pretraženo osam lokacija u Cádizu i Malagi

- 13 hapšenja

- Zapljene su obuhvatale: 6,5 tona kokaina, vozila, luksuzne satove, veliki broj elektronskih uređaja i 1,5 miliona eura u gotovini

Kontejneri za banane

Vođa kriminalne mreže smatra se jednim od najvećih španskih trgovaca drogom.

Sa sjedištem u Malagi, glavni je bio na čelu mreže velikih razmjera, krijumčareći tone kokaina iz Ekvadora i Kolumbije u EU u obliku kriminalne poslovne strukture na veliko.

Kriminalistički bos je također član poznate lokalne porodice iz španskog grada Castellar de la Frontera, koja je koristila veleprodajnu kompaniju smrznute ribe u Algecirasu kao lažni biznis.

Kriminalna mreža je preko ove kompanije prala nedozvoljenu imovinu, a bila je uključena i u pokušaje korumpiranja javnih funkcionera. Što se tiče krijumčarenja kokaina, kriminalna mreža je koristila još jedno sredstvo za skrivanje ilegalnog tereta – banane. Pokrovna pošiljka je bila uvoz banana iz Ekvadora i Kolumbije.

Nakon što su pošiljke izvučene iz luke Algeciras i krenule na svoje legalno odredište, preusmjerene su u skladište gdje su palete s kokainom zamijenjene identičnim onima koje su sadržavale banane.

U proteklih sedam mjeseci, nacionalne vlasti zaplijenile su brojne velike pošiljke kokaina povezane s ovom kriminalnom organizacijom.

Brojne pošiljke

Kolumbijska policija je u decembru 2022. zaplijenila oko 3 tone kokaina skrivenog u pošiljkama banana koje su iz luke Turbo prelazile preko luke Kartahena i bile namijenjene španskoj luci Algeciras. U drugom incidentu, kolumbijske vlasti presrele su drugu pošiljku od 1,25 tona kokaina u luci Kartagena. Pravna destinacija ove pošiljke bila je španska luka Vigo. Međutim, teret je prvo morao da prođe pored luke Algeciras, gdje je drogu trebalo da izvuče kriminalna mreža.

U maju 2023., kako bi izbjegla moguća presretanja u Kolumbiji, kriminalna mreža je dogovorila novu pošiljku direktno iz Ekvadora u Algeciras. Ovog puta droga je stigla u Španiju, a saradnik mreže izvukao je palete iz područja luke. Španske vlasti su presrele ovu veliku pošiljku od 2.296 tona kokaina dok je bila na putu do obližnjeg skladišta. Kokain je bio sakriven između legalnih pošiljki banana. Tokom ove intervencije, španski oficiri uhapsili su sedam osumnjičenih. Kolumbijske i španske vlasti zaplijenile su na ilegalnom tržištu ukupno 6,5 tona kokaina u vrijednosti od gotovo 223 miliona eura.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.