SRAMOTAN ČIN U ŠTOKHOLMU

Rijad pozvao na razgovor švedskog ambasadora zbog paljenja Kur'ana

Skrnavljenje i paljenje Kur'ana u Štokholmu izazvalo je talas osude širom svijeta

Irački državljanin Salvan Momika je ispred džamije u glavnom gradu Švedske spalio primjerak Kur'ana. Twitter

A. O.

3.7.2023

Saudijsko Ministarstvo vanjskih poslova saopćilo je da je pozvalo na razgovor švedsku ambasadoricu u Rijadu Petru Mendander zbog paljenja Kur'ana ispred džamije u Štokholmu, u Švedskoj.

- Ministarstvo vanjskih poslova pozvalo je ambasadoricu Švedske, kojoj je rečeno da Rijad kategorično odbacuje djelo ekstremiste, paljenje Kur'ana ispred džamije u Štokholmu u vrijeme Kurban-bajrama - navodi se u saopćenju.

Saudijsko Ministarstvo vanjskih poslova saopćilo je prošle sedmice da je incident kada je zapaljen primjerak Kur'ana utjecao na uzajamno poštovanje koje je neophodno za gradnju odnosa između država i naroda, te u borbi protiv ekstremizma.

Švedska policija odobrila je proteste 28. juna na kojima je zapaljen primjerak Kur'ana. Švedski premijer Ulf Kristerson (Kristersson) rekao je da je odobrenje bilo "zakonito, ali neprimjereno".

Skrnavljenje i paljenje Kur'ana u Štokholmu izazvalo je talas osude širom svijeta.

Irak je pozvao švedske vlasti da isporuče migranta odgovornog za incident. Mnogi lideri država, zajedno s generalnim sekretarom Arapske lige i šefom Vijeća zalivske saradnje, osudili su taj čin. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.