JASNA PORUKA

Fon der Lejen: Putin će odgovarati za rat u Ukrajini

Uključene pravosudne vlasti ne isključuju mogućnost kaznenog progona ruskog vodstva

Fon der Lejen: Preokrenut ćemo svaki kamen sve dok Putin i njegovi pristalice ne budu odgovarali za zločine u Ukrajini. AP

D. H.

3.7.2023

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Lejen (Leyen) u ponedjeljak je rekla da će preokrenuti "svaki kamen" kako bi ruski predsjednik Vladimir Putin odgovarao za agresiju na Ukrajinu.

Ključna uloga

- Preokrenut ćemo svaki kamen sve dok Putin i njegovi pristalice ne budu odgovarali za zločine u Ukrajini - rekla je predsjednica Evropske komisije Ursula von der Lejen u izjavi povodom otvaranja centra za kazneni progon zločina počinjenih u ruskoj agresiji na tu zemlju. 

Nova institucija smještena je u blizini europske pravosudne agencije Eurojust u Haagu.

Predsjednica EK rekla je da će on "igrati ključnu ulogu u osiguravanju da se krivci dovedu pravdi", prenosi agencija dpa.

ICC već izdao međunarodnu potjernicu za Putinom

Zapadne države od početka invazije traže pravne načine da procesuiraju Rusiju. Međunarodni kazneni sud (ICC), također u Haagu, nedavno je izdao međunarodnu tjeralicu za Putinom zbog zločina poput navodne deportacije maloljetnika iz Ukrajine u Rusiju.

ICC je dio novog centra, uz Ukrajinu i nekoliko članica Europske unije. Centar se otvorio u sklopu Eurojusta, a očekuje se da će prikupljati dokaze i pripremati ciljane optužnice protiv počinitelja.

Uključene pravosudne vlasti ne isključuju mogućnost kaznenog progona ruskog vodstva.

Ukrajina, nekoliko država EU-a, ali i Međunarodni kazneni sud (ICC) uključeni su u rad centra. U okviru Eurojusta je ranije uspostavljena središnja baza podataka za dokaze o ratnim zločinima, zločinima protiv čovječnosti i genocidu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.