DVIJE SILE

Egipat i Turska obnavljaju diplomatske odnose

Ovaj potez uslijedio je kada su Ankara i Kairo posljednjih godina poduzeli korake da probiju led

Do diplomatskih sporazuma došlo 2013. godine. Al Jezzera

E. A.

4.7.2023

Nakon vojnog udara u Egiptu 2013. godine, Turska i Egipat su se složile da obnove diplomatske odnose, te da će biti otvorene ambasade u ovim državama.

Amr Elhamami će predstavljati Egipat u Ankari, dok je Turska predložila Saliha Mutlu Sena, koji trenutno služi kao otpravnik poslova, za ambasadora u Kairu.

Normalni odnosi

- Ovaj korak ima za cilj ponovno uspostavljanje normalnih odnosa između dvije zemlje i pokazuje njihovu međusobnu odlučnost da rade na unapređenju svojih bilateralnih odnosa u najboljem interesu i turskog i egipatskog naroda - navodi se u saopćenju tuskog ministarstva poslova.

Ovaj potez uslijedio je kada su Ankara i Kairo posljednjih godina poduzeli korake da probiju led, počevši od konsultacija između visokih zvaničnika ministarstva vanjskih poslova u Ankari i Kairu 2021. godine.

Regionalne sile

- Kao regionalne sile, Turska i Egipat ne mogu priuštiti da ostanu razdvojeni zbog historijskih, geografskih, kulturnih strateških i vjerskih veza - rekao je turski ministar vanjskih poslova Hakan Fidan na konferenciji za novinare zajedno sa svojim jordanskim kolegom Ajmanom Safadijem u Ankari.

Fidan, koji je odigrao značajnu ulogu u oživljavanju zategnutih odnosa između dvije zemlje, mogao bi posjetiti i Egipat u naredna tri mjeseca, kažu diplomatski izvori.

Diplomatski odnosi između Turske i Egipta održavani su na nivou otpravnika poslova s obje strane od egipatskog vojnog udara 2013. godine, kojim je svrgnut pokojni predsjednik Mohammed Morsi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.