PUTEM TELEFONA

Erdoan i Bajden: Razgovarali o pristupanje Švedske NATO-u i prodaji borbenih aviona F-16

Dvojica lidera su također razgovarali o procesu pridruživanja Turske Evropskoj uniji (EU) kao i poziciji Ukrajine u odnosu na NATO

Erdoan i Bajden. Anadolija

Anadolija

9.7.2023

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan) i američki lider Džo Bajden (Joe Biden) dogovorili su se u nedjelju da održe sastanak na predstojećem samitu NATO-a u Viljnusu, glavnom gradu Litvanije.

Erdoan i Bajden razgovarali su telefonski o brojnim pitanjima, uključujući kandidaturu Švedske za pridruživanje NATO-u i američkoj prodaji borbenih aviona F-16 Turskoj, navodi se u saopćenju Direkcije za komunikacije Turske.

"Ispravni koraci"

Komentarišući napore Švedske da se pridruži NATO-u, Erdoan je rekao Bajdenu da je Štokholm poduzeo ispravne korake usvajanjem amandmana protiv terorizma, ali su oni poništeni demonstracijama simpatizera terorističke organizacije PKK.

Također je kazao da ne bi bilo ispravno povezivati pitanje ulaska Švedske u NATO sa prodajom aviona F-16 Turskoj, dok je zahvalio američkom predsjedniku na pružanju podršci Ankari u njenoj namjeri da kupi borbeni avion od Vašingtona.

Pristupanje Turske EU

Dvojica lidera su takođe razgovarali o procesu pridruživanja Turske Evropskoj uniji (EU) kao i poziciji Ukrajine u odnosu na NATO.

Ističući da je Turska bila principijelna i poštena na putu pristupanja EU, Erdoan je rekao da zvanična Ankara želi da oživi proces pristupanja za punopravno članstvo u evropskom bloku.

Dodao je da Turska želi da vodeće zemlje EU-a i rukovodstvo evropskog bloka daju jasnu i snažnu poruku podrške njenom članstvu tokom samita u Viljnusu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.