ZASTOJ

Njemački kancelar Olaf Šolc: Ne postoji veza između kandidature Turske za EU i članstva Švedske u NATO-u

Šolc je ocijenio da "ništa ne stoji na putu Švedskoj da uđe u NATO", što turski predsjednik mjesecima koči

Njemački kancelar Olaf Šolc. AP

D. R.

10.7.2023

Njemački kancelar Olaf Šolc (Olaf Scholz) izjavio je da ne postoji veza između pregovora Turske o članstvu u EU i ulaska Švedske u NATO, kao što je utvrdio turski predsjednik Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan).

- To ne treba promatrati kao povezanu temu - izjavio je njemački kancelar na press konferenciji u Berlinu, komentirajući promptno neočekivani uvjet koji je nešto ranije u izjavi novinarima postavio turski predsjednik.

Šolc je ocijenio da "ništa ne stoji na putu Švedskoj da uđe u NATO", što turski predsjednik mjesecima koči.

- Prvo otvorite put Turskoj da se pridruži Europskoj uniji, a onda ćemo otvoriti put Švedskoj, baš kao što smo utrli put Finskoj - rekao je Erdoan pred novinarima uoči otvaranja godišnjeg samita NATO-a u Viljnusu.

Olaf Šolc rekao je da vidi "pozitivnu poruku" u izjavama turskog predsjednika, naime, da je zeleno svjetlo za članstvo Švedske "zamislivo u bliskoj budućnosti".

Pregovori između Turske i EU u zastoju su već nekoliko godina.

Turska je posljednja zemlja NATO-a, uz Mađarsku, koja se protivi ulasku Švedske, unatoč mjerama koje je ta skandinavska zemlja poduzela, uključujući reformu svog ustava i usvajanje novog zakona o borbi protiv terorizma. Erdoan kritizira Švedsku zbog navodne popustljivosti prema kurdskim militantima koji su se sklonili na njeno tlo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.