NEHUMAN ČIN

Rusija blokirala UN-ovu prekograničnu operaciju pomoći Siriji

Odluka znači da agencije UN-a i humanitarni partneri nemaju ovlaštenje nastaviti koristiti prijelaz Bab al-Hawa na granici Sirije i Turske

Prekinuta pomoć. AP

Z. K.

12.7.2023

Potez Rusije da blokira predloženo proširenje prekogranične operacije Ujedinjenih naroda koja isporučuje pomoć milionima ljudi u Siriji iz Turske osudile su SAD, Francuska i Velika Britanija.

Nehumani veto

Odluka znači da agencije UN-a i humanitarni partneri nemaju ovlaštenje nastaviti koristiti prijelaz Bab al-Hawa na granici Sirije i Turske za pružanje humanitarne pomoći ljudima u području koje drže pobunjenici na sjeverozapadu Sirije.

Nakon glasanja u utorak, glasnogovornik State Departmenta Metju Miler (Matthew Miller) rekao je da su SAD duboko razočarane ruskim nehumanim vetom na prekograničnu humanitarnu pomoć Siriji.

- Opet smo ponavljali da bi Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda trebalo odobriti 12-mjesečno produženje prekograničnog pristupa Siriji kako bi se osigurala ova vitalna linija spasa za sirijski narod - dodao je Miler.

Rusija je podnijela nacrt koji je predviđao produženje od šest mjeseci, ali su ga Francuska, UK i SAD odbacile. Kina i Rusija podržale su prijedlog, dok je 10 članica bilo suzdržano, prema UN-u.

Francuska je rekla da bi šestomjesečna obnova "gurnula Siriju u neizvjesnost tokom zime", što su stajalište ponovile i druge članice UN-a, koje su izrazile zabrinutost zbog oštre zime u sjevernoj Siriji.

Alat pritiska

Međutim, ruski izaslanik u UN-u, Vesli Nebenzia (Vassily), upozorio je da ako produženje od šest mjeseci ne bude podržano, "onda možemo samo nastaviti i zatvoriti prekogranični mehanizam". Kompromis o devetomjesečnoj obnovi je odbijen.

Rusija i Sirija tvrdile su da humanitarna operacija krši suverenitet i teritorijalni integritet Sirije, rekavši da se hrana i druga pomoć trebaju dostavljati iz zemlje.

Sirijski režim pohvalio je odluku Rusije, rekavši da je stavila veto na "zapadni nacrt rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a kojom se krši suverenitet Sirije pod izlikom isporuke prekogranične pomoći", objavila je u utorak sirijska državna novinska agencija SANA.

- Stalni predstavnik Sirije pri UN-u, ambasador Basam Sabag (Bassam Sabbagh), rekao je da zapadne države još uvijek politiziraju humanitarni čin i idu daleko dalje u iskorištavanju njegovih mehanizama kao alata pritiska i političke ucjene protiv Sirije - napisala je SANA.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.