IZVJEŠTAJ UN-A

U Nigeriji proglašeno vanredno stanje zbog nestašice hrane

Pored toga, više od 350 farmera je kidnapovano ili ubijeno samo u 12 mjeseci od juna 2022. godine

Britanski javni servis navodi da je porast cijena goriva imao negativan efekat na ekonomiju. TANJUG

E. A.

15.7.2023

Nigerijski predsjednik Bola Tinubu proglasio je vanredno stanje zbog velikog porasta cijena i nestašice hrane, prenio je BBC.

U sklopu vanrednog stanja, uvedena je inicijativa zaštite poljoprivrednika, od kojih su mnogi postali meta bandi koje ih kidnapuju radi otkupa, siromašnim domaćinstvima država će pomoći sa oko 10 dolara mjesečno narednihi šest mjeseci, a novac koji je država uštedjela nedavnim ukidanjem subvencija za gorivo koristiće se kako bi se obezbijedilo đubrivo i žitarice neophodne poljoprivrednicima.

Strateške intervencije

- Uvjeravam sve Nigerijce da niko neće ostati zapostavljen ovim strateškim intervencijama - rekao je Tinubu, koji je na dužnost predsjednika stupio u maju ove godine.

Kako prenosi britanski javni servis, mjesečne stipendije namijenjene su za 12 miliona domaćinstava, preko programa "Nacionalne sigurnosne mreže", što je odvojena inicijativa od one preko koje je prethodna vlada pružila pomoć domaćinstvima od oko 6 dolara mjesečno.

- Očekuje se da će program stimulisati ekonomske aktivnosti u neformalnom sektoru i unaprijediti ishranu, zdravlje, obrazovanje i razvoj ljudskog kapitala u domaćinstvima korisnika - rekao je Tinubu.

U izvještaju UN iz januara ove godine, previđa se da je 25 miliona Nigerijaca ove godine izloženo velikom riziku da neće moći da priušte dovoljno hrane svakog dana.

"Bez straha od napada"

Pored toga, više od 350 farmera je kidnapovano ili ubijeno samo u 12 mjeseci od juna 2022. godine, pri čemu je do najvećeg broja napada bilo na sjeveru zemlje, a BBC navodi da bi nove mjere pomogle da se farmeri vrate na svoja poljoprivredna zemljišta "bez straha od napada".

Prvi veliki politički potez Tinubua nakon preuzimanja funkcije bilo je ukidanje subvencija za gorivo, koje su bile decenijama na snazi i koje su održavale niske cijene naftnih derivata, a uklanjanje je dovelo do povećanja od čak 200 posto u pojedinim dijelovima zemlje, ali je Tinubu branio takvu odluku riječima da će se novac od goriva koristiti u borbi protiv gladi.

Britanski javni servis navodi da je porast cijena goriva imao negativan efekat na ekonomiju, jer mnogi Nigerijci zavise od generatora kojim stvaraju električnu energiju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.