UKRAJINSKI PREDSJEDNIK

Zelenski: Naš fokus je na liniji fronta

Zelenski je također rekao da je dobio važan izvještaj o sigurosnoj situaciji u Bjelorusiji

Obratio se građanima. Twitter

E. A.

15.7.2023

Ukrajinski predsjednik Volodomir Zelenski upozorio je svoju zemlju da Rusija ulaže sve raspoložive resurse u vojnu kampanju kako bi zaustavila kontraofanzivu kijevskih trupa.

Ruske snage

Komentari Zelenskog su uslijedili nakon što su ukrajinski zvaničnici ponovo priznali da operacija Ukrajine za potiskivanje ruskih snaga napreduje mnogo sporijim tempom nego što su očekivali.

- Svi moramo vrlo jasno shvatiti, što je jasnije moguće, da ruske snage ulažu sve što mogu da zaustave naše ratnike - rekao je Zelenski u svom večernjem obraćanju zemlji.

Zelenski je također rekao da je dobio važan izvještaj o sigurosnoj situaciji u Bjelorusiji, koju pomno prati, iako nema velikih prijetnji trenutno.

Plaćenička grupa

- Naš fokus je na liniji fronta - rekao je Zelenski.

Komentar ukrajinskog predsjednika o Bjelorusiji uslijedio je kada su se pojavile vijesti da je ruska plaćenička grupa Wagner postigla dogovor o obuci bjeloruskih trupa.

Ukrajinski general Oleksandr Tarnavskji, komandant ukrajinskih snaga na jugu, rekao je nakon sastanka sa Zelenskim da njegove trupe "sistematski pomiču neprijatelje sa svojih položaja".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.