SASTANAK U BIJELOJ KUĆI

Bajden i Herzog naglasili bliske veze svojih zemalja uprkos tenzijama sa Netanjahuovom vladom

Imamo još mnogo toga da uradimo, ali ima napretka, kazao je Bajden

Sa sastanka. Pixsell

FENA

18.7.2023

Američki predsjednik Joe Biden i izraelski predsjednik Isaac Herzog naglasili su bliske veze svojih zemalja u utorak na sastanku u Bijeloj kući uprkos tenzijama SAD-a s vladom izraelskog premijera Benjamina Netanyahua oko jevrejskih naselja i građanskih prava.

Pozivajući se na probleme uključujući Netanyahuov odnos prema ljudskim pravima, nekolicina demokratskih poslanika je rekla da će se držati podalje kada se Herzog obrati na zajedničkom sastanku Kongresa u srijedu, posljednjeg dana dvodnevne posjete.

Na sastanku u Ovalnom uredu, Biden je rekao Herzogu da je američka posvećenost Izraelu čvrsta i čelična. Biden je kazao da su dvije zemlje zajedno radile na donošenju više stabilnosti i integracije na Bliskom istoku.

- Puno napornog rada. Imamo još mnogo toga da uradimo, ali ima napretka - rekao je on.

Kao šef države, Herzog igra uglavnom ceremonijalnu ulogu u politici svoje zemlje. On je pohvalio Bidena kao "velikog prijatelja" Izraela.

- Postoje neki naši neprijatelji koji ponekad pogrešno misle da činjenica da možda imamo neke razlike utiče na našu neraskidivu vezu - rekao je Herzog.

Odnosi su zategnuti zbog širenja izraelskih naselja na okupiranoj Zapadnoj obali, kao i rekonstrukcije pravosuđa koju provodi Netanyahuova desničarska vlada i koju su napali antivladini demonstranti u Izraelu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.